NOS SchaatsenAangepast

Schouten sjeest naar baanrecord op 'haar' 3.000 meter, brons Leerdam op 500 meter

Schouten wint weer, sjeest naar baanrecord op 'haar' drie kilometer in Thialf

Irene Schouten houdt niet van verliezen en heeft een week na zeldzaam wereldbekerzilver orde op zaken gesteld op 'haar' afstand, de drie kilometer. Ze won de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Heerenveen, voor de Canadese Isabelle Weidemann en de Noorse Ragne Wiklund. In Thialf sjeesde Schouten naar 3.54,04.

Dat was een verbetering van Schoutens eigen baanrecord en de zesde tijd ooit op de 3.000 meter. Daarmee deed ze hetzelfde als Patrick Roest zaterdagmiddag presteerde op de vijf kilometer. Met name het vlakke schema waarin Schouten haar race reed, was knap, net als haar slotronde van 30,5.

"Vorige week zei ik al dat het anders moest, en dat is gelukkig gebeurd. Ik ben gaan schaatsen in plaats van harken", zei Schouten na afloop. "Vorige week wilde ik zo graag laten zien dat ik er nog ben, dat ik niet één jaar hard heb gereden. Nu heb ik hier laten zien dat ik het nog kan."

Bekijk hier de reactie van Irene Schouten:

Schouten schaatst naar baanrecord: 'Wilde laten zien dat ik er nog ben'

"Patrick reed gisteren al een baanrecord, dus je weet dat het mogelijk is, maar ik ging daarmee niet op weg", zegt Schouten. Pas na ruim twee minuten in de race dook ze voor het eerst onder de snelste tijd tot dan toe van Joy Beune, die na een snelle opening en rappe eerste rondjes uit was gekomen op 3.58,72. Uiteindelijk goed voor de vierde tijd.

Persoonlijk record Groenewoud

Beune werd in de voorlaatste rit van het podium gestoten door Wiklund, de plaaggeest van Schouten vorige week in Stavanger. Wiklund ging met het brons naar huis dankzij een tijd van 3.58,31. Marijke Groenewoud kon lang aardig mee met Wiklund en dat leverde een persoonlijk record op: 3.59,90. Voor het eerst reed ze onder de vier minuten.

Nummer twee van de dag Weidemann kon zich op haar beurt in haar race aan Schouten optrekken en kwam tot een tijd van 3.57,70.

In de laatste rit van de dag werd nog wel iets verwacht van Martina Sablikova, inmiddels 35 jaar oud en al 35 keer winnares van wereldbekerwedstrijden over drie kilometer, en Antoinette Rijpma-de Jong. Maar beide schaatssters reden niet onder de vier minuten.

Leerdam trekt goede lijn door met brons op 500 meter, Kim opnieuw niet bij te benen

Eerder op de middag was Kim Min-sun vliegensvlug over 500 meter. De Zuid-Koreaanse won goud, net zoals ze dat vorige week al in Stavanger had gedaan. Met 37,21 en een rappe opening van 10,43 toonde Kim aan dat zij voorlopig de sprintkoningin is op de kortste afstand.

Voorlopig ja, want zo heel ver zaten de zilveren Oostenrijkse Vanessa Herzog (37,48) en bronzen Jutta Leerdam (37,51) niet achter de winnares. "Daar kan ik wel mee leven", zei Leerdam na afloop. "Vorig jaar had ik niet verwacht dat ik elke keer ook op de 500 meter op het podium zou staan. Weer niet echt een vlekkeloze race, maar ik ben wel blij voor nu."

Pro Shots
Min-Sun Kim

Voor Leerdam is het na goud op de 1.000 meter de tweede medaille dit WB-weekend in Thialf, waar door opmerkelijk veel vrouwen hard werd gereden. De gehele toptwaalf, onder wie alle Nederlandse vrouwen, bleef onder de 38 seconden.

Op 0,02 van Leerdam eindigde de Amerikaanse Erin Jackson net naast het podium. De olympisch kampioene op de 500 meter leek vrijdag op de 1.000 meter nog even te moeten wennen aan het ijs. Twee weken geleden stond ze nog op wieltjes in Buenos Aires bij het WK skeeleren. Maar het gaat de goede kant op, blijkt uit haar 37,53.

Bekijk hieronder de reacties van Jutta Leerdam en Marrit Fledderus.

De Nederlandse vrouwen van de teamsprint namen hun vorm van zaterdagmiddag, toen zij goud wonnen op het sprintonderdeel voor ploegen, mee naar de 500 meter. Alle drie de Team Reggeborgh-rijdsters, Marrit Fledderus, Femke Kok en Michelle de Jong, reden onder de 38 seconden.

De 21-jarige Fledderus (37,55) eindigde slechts 0,02 achter Jackson op plek vijf, in een persoonlijk record. "Ik ben superblij met deze rit. En het zit zo dicht op elkaar, dus het is wel jammer dat ik net vijfde ben", zei Fledderus na de race.

Kok, die dit seizoen nog wat zoekende is naar de juiste vorm, reed ook beter dan ze dit seizoen had laten zien (37,66) en werd zesde. De Jong, vorige week nog vijfde in Stavanger, finishte als elfde (37,92).

Achter vier van de bovenste tien namen in de uitslag staan Nederlandse vlaggen. Dione Voskamp snelde na een valse start met een zeer knappe opening van 10,41 - de snelste van de dag - naar 37,89. Met haar negende plek was Voskamp de vierde Nederlandse vrouw in de toptien.

Begin december terug

Met het brons van Leerdam op de 500 meter en het goud van Schouten op de drie kilometer beëindigden de Nederlandse vrouwen hun wereldbekerweekend in Heerenveen. Op 9, 10 en 11 december is het wereldbekerschaatsen terug, als de schaatsers neerstrijken in Calgary.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl