NOS Nieuws

Oekraïne en Jeroen Rietbergen trending zoekopdrachten in 2022

Oekraïne is dit jaar de top trending zoekopdracht in Nederland, blijkt uit Year in Search, Google's jaarlijkse overzicht van trending zoekopdrachten. Het jaaroverzicht geeft een beeld van de gebeurtenissen die mensen hebben beziggehouden.

Rond de start van de oorlog in het land op 24 februari maakte het zoekwoord 'Oekraïne' de grootste stijging door. Mensen zochten naar het laatste nieuws over de oorlog, maar wilden ook meer informatie over de situatie rond vluchtelingen, meldt Google.

Op de tweede plek staat Jeroen Rietbergen, die in januari in het nieuws kwam door een aflevering van de YouTube-serie BOOS, over grensoverschrijdend gedrag bij het tv-programma The Voice of Holland. Rapper en The Voice-coach Ali B staat eveneens in de de top 10, op plek vier.

Corona en streaming

Begin dit jaar hielden ook de coronamaatregelen nog veel mensen bezig. De zoekterm 'Testen Voor Toegang' werd veelvuldig gebruikt, toen Nederlanders nog een negatieve coronatest moesten laten zien om naar uitgaansgelegenheden te mogen. Testen voor Toegang staat op plek vijf.

Op 10 staat de zoekopdracht 'quarantaineregels'. Nederlanders zochten daar voornamelijk eind januari naar, toen het quarantaineadvies voor kinderen kwam te vervallen, zegt Google.

Op 3 staat de Zweedse streamingdienst Viaplay, die sinds dit jaar de Formule 1 uitzendt in Nederland. Vooral in maart, vlak voor de eerste race van het seizoen, werd veel naar het nieuwe videoplatform gezocht. Ook naar het videoplatform HBO Max, dat in maart naar Nederland kwam, is veel gezocht, blijkt uit de achtste plek in de top 10.

Dat streamingdiensten van invloed zijn op het zoekgedrag blijkt ook uit de zoekterm 'Jeffrey Dahmer'. De seriemoordenaar staat op plek zes in de lijst. De interesse voor Dahmer is te danken aan de gelijknamige serie op Netflix. Volgens Google waren Nederlanders voornamelijk geïnteresseerd in de acteur die de seriemoordenaar speelt en naar Dahmers slachtoffers.

Wordle en de Queen

De Lingo-achtige online woordpuzzel Wordle, die de afgelopen jaren heel snel populair werd, is op plek 7 geëindigd. Queen Elizabeth, wier overlijden en uitvaart veel aandacht kreeg, staat op plek acht.

De Nederlandse top 10 van Trending Zoekopdrachten

1 Oekraïne
2 Jeroen Rietbergen
3 Viaplay
4 Ali B
5 Testen voor toegang
6 Jeffrey Dahmer
7 Wordle
8 Queen Elizabeth
9 HBO Max
10 Quarantaineregels

In de lijst van 'trending Nederlanders' staan op de eerste vijf plekken ook weer vier personen die te maken hebben met de misstanden bij The Voice, met Linda de Mol en Breghje Kommers, de vrouwen van Jeroen Rietbergen en Ali B, op plek vier en vijf.

Op plek drie staat Lil Kleine. De rapper werd in februari gearresteerd op verdenking van mishandeling van zijn vriendin Jamie Vaes.

De zesde plek van Glennis Grace heeft alles te maken met haar aanhouding in februari, nadat ze zich met een groep bekenden agressief had gedragen tegen supermarktpersoneel van een filiaal van Jumbo. De zangeres kreeg hier vorige maand 200 uur taakstraf voor vanwege openlijke geweldpleging.

Op 7 staat de vriendin van Peter R. de Vries, journalist Tahmina Akefi, die in januari uit de anonimiteit trad. Marc Overmars, op 8, raakte in opspraak toen bleek dat hij grensoverschrijdend gedrag vertoonde bij Ajax.

Ook Johan Derksen, nummer 9, raakte in opspraak dit jaar, vanwege zijn verhaal over het penetreren van een vrouw met een kaars. Het OM besloot een onderzoek in te stellen, maar Derksen werd uiteindelijk niet vervolgd.

Matthijs van Nieuwkerk completeert de top 10, vanwege het onderzoek van de Volkskrant waaruit naar voren kwam dat de presentator zich bij het tv-programma De Wereld Draait Door jarenlang schuldig maakte aan grensoverschrijdend gedrag.

Trending Nederlanders 2022

1 Jeroen Rietbergen
2 Ali B
3 Lil Kleine
4 Linda de Mol
5 Breghje Kommers
6 Glennis Grace
7 Tahmina Akefi
8 Marc Overmars
9 Johan Derksen
10 Matthijs van Nieuwkerk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl