Marokkaanse voetbalsupporters op de Vaillantlaan in Den Haag

Feest en onrust in grote steden na WK-winst Marokko, tientallen aanhoudingen

De ME heeft in een aantal steden ingegrepen op plaatsen waar fans van Marokko de WK-overwinning van het land op Spanje vierden. De feeststemming sloeg om toen politiemensen en hulpverleners werden bekogeld met zwaar vuurwerk. Ook het openbaar vervoer moest het ontgelden. In de loop van de avond was in de steden de grootste overlast voorbij.

Vele honderden fans gingen direct na het laatste fluitsignaal in steden de straat op met fakkels en vlaggen. Onder meer in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam werd het snel onrustig en werden bij elkaar tientallen aanhoudingen verricht.

ME grijpt in

In de Schilderswijk in Den Haag riep de politie de mensen op om naar huis te gaan. Toen dat niet gebeurde, greep de ME in. Tien mensen zijn aangehouden. Daarnaast probeerde een automobilist in te rijden op een groep agenten. Niemand raakte gewond. De bestuurder is doorgereden.

Voor het Mercatorplein in Amsterdam-West werd een noodbevel afgekondigd. Ook daar greep de ME in en werd het plein schoongeveegd. Er zijn vernielingen aangericht. In Amsterdam zijn tien mensen aangehouden.

Op het Kruisplein in Rotterdam bij het Centraal Station waren ook honderden fans van Marokko op de been. Ook dat plein werd ontruimd toen het uit de hand liep. De politie vroeg mensen het centrum van de stad te mijden. Meer dan 30 mensen zijn aangehouden.

Ook in de Utrechtse wijk Lombok gingen honderden mensen de straat op en is met vuurwerk gegooid. In de Kanaalstraat greep de ME in. Er werden onder meer fietsen en vuurwerk naar de agenten gegooid. De politie heeft een iemand aangehouden.

In Amersfoort werd zwaar vuurwerk gegooid naar de politie.

De ME grijpt in op het Mercatorplein in Amsterdam

Ook in België hebben Marokkaanse fans feestgevierd, zoals in Brussel, Gent, Antwerpen en Kortrijk. Ook daar greep de politie in toen het uit de hand liep. Bij het Zuidstation in Brussel werd traangas en een waterkanon ingezet, in Antwerpen alleen het waterkanon.

In Brussel vormden zich 'mensenkettingen' van vrijwilligers in een poging om confrontaties tussen relschoppers en de politie te voorkomen. Dat gebeurde bij eerdere WK-wedstrijden van Marokko ook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl