Marokko stunt op WK met winst op Spanje en is voor het eerst kwartfinalist

In een zenuwslopende wedstrijd heeft een onverzettelijk Marokko zich ten koste van Spanje geplaatst voor de kwartfinales van het WK voetbal in Qatar.

Na 120 minuten stond er nog steeds 0-0 op het scorebord en moesten strafschoppen de beslissing brengen. Die nam de ploeg van bondscoach Hoalid Regragui veel beter (Spanje miste alle penalty's) en zo plaatste Marokko zich voor het eerst in de WK-geschiedenis voor de kwartfinale.

Drie 'Nederlanders'

Bij Marokko stonden drie spelers in de basis die in Nederland geboren en getogen zijn: de oud-Ajacieden Hakim Ziyech (Dronten) en Noussair Mazraoui (Leiderdorp) en voormalig Feyenoorder Sofyan Amrabat (Huizen).

De tegenstander van Marokko in de kwartfinales is Portugal, dat later op de avond Zwitserland versloeg met 6-1.

De Spaanse invaller Pablo Sarabia werd de schlemiel van de avond. Hij miste in de allerlaatste minuut van de wedstrijd de beste kans van de wedstrijd (volley op de paal) en miste, net als twee teamgenoten, een strafschop in de serie. Een hard gelag Luis Enrique, die voorafgaand aan de wedstrijd nog zei dat zijn spelers duizend penalty's moesten nemen ter voorbereiding.

Aan de kant van Marokko werd doelman Yassine Bounou de grote held door twee strafschoppen te stoppen. Achraf Hakimi maakte het als laatste strafschoppennemer in stijl af met een stiftje door het midden. Ook Hakim Ziyech benutte zijn strafschop, hard door het midden.

Onverzettelijkheid

Romain Saïss illustreerde de onverzettelijkheid van Marokko misschien wel het beste. De aanvoerder ging in de 115de minuut naar de kant voor een behandeling, maar weigerde om op te geven. Hinkelend en strompelend maakte hij de wedstrijd vol.

Spanje had verreweg het meeste balbezit, onder begeleiding van luide fluitconcerten van de vele Marokkaanse fans, zonder dat dat echt grote kansen opleverde. Slechts een schot wist de ploeg van bondscoach Luis Enrique te produceren in de eerste helft.

Bekijk hieronder hoe Achraf Hakimi met een panenka de wedstrijd beslist.

Er waren voor rust twee schrikmomenten voor Marokko, dat gecoacht wordt door Hoalid Regragui. In de 25ste minuut raakte Gavi na laconiek uitverdedigen de lat en een minuut later was er een mogelijkheid voor Marco Asensio, wiens inzet in het zijnet belandde.

Tegen het einde van de eerste helft zette Marokko aan en dat leverde prompt een reeks aardige mogelijkheden op. Een afstandsschot van Noussair Mazraoui bracht keeper Unai Simon niet in de problemen, maar het harde werk van Sofiane Boufal op de linkerflank zorgde wel twee keer voor gevaar.

Een eerste voorzet leverde een flinke kopkans op voor Nayef Aguerd, bij een tweede poging kopte Ziyech de bal knap terug, maar kon de Spaanse defensie paniekerig wegwerken.

Marokko bijt zich vast

De Marokkaanse spelers beten zich ook in de tweede helft op een indrukwekkende manier vast in de technisch vaardige Spanjaarden, die steeds geïrriteerder en ongeduldiger raakten. In de groepsfase had Marokko al verrassend gewonnen van België, ook tegen Spanje liet de ploeg van Ziyech en Mazraoui zien een taaie ploeg te zijn.

Bekijk hieronder de reactie van Hakim Ziyech en Sofyan Amrabat.

Spanje bleef ook na rust vanuit balbezit zoeken naar een mogelijkheid om de Marokkaanse muur te slechten, maar slaagde daar niet in. Marokko wachtte geduldig af en probeerde er af en toe uit te komen.

Het geslaagde strijdplan van Marokko leidde tot een zenuwslopende wedstrijd, waarin nauwelijks kansen te noteren waren. Voor de neutrale voetbalkijker geen genot voor het oog, maar de spanning maakte veel goed.

Beste kans voor Marokko

Spanje bonkte in de verlenging nadrukkelijk op de deur, maar Marokko bleef ondanks de vermoeidheid knokken voor volk en vaderland. Marokko kreeg vlak voor de rust van de eerste verlenging zelfs de beste kans van de wedstrijd.

Met een goede actie en een subtiel balletje zette Azzedine Ounahi invaller Walid Cheddira alleen voor het doel. De aanvaller stuitte echter op Simón, die zo een heldenrol vertolkte voor Spanje.

In de allerlaatste minuut van de wedstrijd kreeg Pablo Sarabia de kans om een strafschoppenserie te voorkomen, maar zijn volley kuste de paal. Na de gewonnen strafschoppenserie kon het feest in Marokko losbarsten.