NOS VoetbalAangepast

Amrabat in tranen, Ziyech dolblij na stunt Marokko: 'Hebben ons leven gegeven'

"Ik ben normaal niet emotioneel...", zei Sofyan Amrabat met gebroken stem en trainen in zijn ogen. De manier waarop hij met Marokko Spanje in de achtste finales van het WK had uitgeschakeld, vervulde de oud-speler van FC Utrecht en Feyenoord met trots.

En geef hem eens ongelijk. Spanje, vooraf toch een van de favorieten voor de eindzege, lukte het niet om door de Marokkaanse muur te breken. Met veel strijd en een duidelijk plan bleef de ploeg van bondscoach Hoalid Regragui 120 minuten fier overeind en nam de strafschoppen beter.

"Het was ontzettend zwaar vandaag. Spanje had tachtig procent balbezit of misschien wel meer. Hoe wij dan verdedigen. Iedereen bikkelt, schakelt om en geeft zijn leven. Dat is heel mooi aan voetbal", aldus de in Huizen geboren Amrabat.

Ziyech straalt

"Had je niet verwacht, hè?!", zei een stralende Hakim Ziyech, die zijn strafschop hard door het midden raak had geschoten. "Ik denk velen niet. We zijn trots, blij en hebben er hard voor gewerkt. De bal is rond. Ze krijgen in de laatste minuut van de verlenging nog een behoorlijke kans, dus het kon ook anders lopen."

"We zijn nog niet klaar", keek de oud-speler van Ajax en FC Twente en geboren Drontenaar gelijk al vooruit. In de kwartfinale wacht Portugal. "We gaan uit van eigen kwaliteit. En ons eigen spel."

Vorm van zijn leven

Amrabat is in de vorm van zijn leven tijdens het WK in Qatar. De oud-middenvelder van Feyenoord was uitblinker in de succesvolle groepsfase, maar vanwege rugproblemen was hij onzeker voor de achtste finale tegen Spanje.

"Ik heb gisteren tot drie 's nachts met de fysio er alles aan gedaan. Uiteindelijk met een spuit gespeeld. Ik wilde de jongens van mijn land niet in de steek laten."

Mede door Amrabats noeste arbeid op het middenveld wist Marokko een strafschoppenserie af te dwingen. Daarin bleek Marokko koelbloediger dan de Spanjaarden, die drie penalty's misten. Achraf Hakimi maakte de wedstrijd in stijl af met een gedurfd stiftje door het midden.

En zo werd de eerste kwartfinale van Marokko op een WK een feit.

Na afloop brachten de Marokkaanse spelers een eerbetoon aan Abdelhak Nouri door zijn shirt omhoog te houden en zijn naam te scanderen. Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui speelden in 2017 met Nouri samen bij Ajax toen hij in elkaar zakte tijdens een oefenduel met Werder Bremen. Hij liep blijvende hersenschade op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl