NOS NieuwsAangepast

Grote steden voorbereid op WK-duel van Marokko tegen Canada

De grote steden hebben in aanloop naar de wedstrijd van Canada tegen Marokko op het WK voetbal zichtbare en onzichtbare maatregelen getroffen tegen ongeregeldheden. Zondag gingen mensen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam de straat op om de overwinning van Marokko op België te vieren, wat op sommige plekken uitliep op rellen.

Om nieuwe problemen te voorkomen, zijn in Amsterdam drie plekken aangewezen als veiligheidsrisicogebied: Mercatorplein, Plein '40-'45 en de Burgemeester de Vlugtlaan. Hierdoor kan de politie eerder ingrijpen. Ook heeft de Amsterdamse politie een waterkanon uit Duitsland achter de hand voor als er ongeregeldheden uitbreken.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn de zes Nederlandse waterkanonnen vanwege technische mankementen buiten gebruik. Eerder werd al een beroep gedaan op Belgische waterkanonnen bij de wedstrijd Ajax-Napoli in de Champions League.

In Den Haag zal de politie de Vaillantlaan in de Schilderswijk eerder afsluiten als daar aanleiding voor is. Ook zullen buurtwachten en jeugdwerkers herkenbaar op straat rondlopen.

In Den Haag gooiden mensen zondag met zwaar vuurwerk en eieren, en trokken deuren van voorbijrijdende auto's open. In Rotterdam raakten twee agenten gewond. Relschoppers in Amsterdam staken zwaar vuurwerk af en vernielden verkeersborden en de ramen van een bloemenzaak en een supermarkt. Ook werd een deelauto in brand gestoken.

De bondscoach van Marokko veroordeelde de rellen en riep fans op respect te tonen. Imam Abdeljalil Sayfaoui van een moskee in Utrecht deed een vergelijkbaar verzoek aan de supporters.

Twee mannen van 20 en 41 jaar zijn vandaag opgepakt voor betrokkenheid bij de rellen in Amsterdam. Zij kwamen naar voren op beelden van de ongeregeldheden en zullen worden verhoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl