President Ramaphosa na een bijeenkomst van zijn partij, waar zijn toekomst is besproken
NOS Nieuws

President Zuid-Afrika krijgt steun van eigen partij in corruptieaffaire

De van corruptie beschuldigde Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa krijgt steun van de top van zijn eigen partij, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Hij ligt onder vuur in een zaak die draait om de diefstal van een groot geldbedrag uit zijn wildboerderij.

Een parlementaire onderzoekscommissie stelde daarover een kritisch rapport op. Dat verscheen vorige week en zou morgen worden behandeld in het parlement, maar dat is uitgesteld naar volgende week dinsdag.

De partijtop heeft na een weekend overleg besloten dat de ANC-parlementariërs tegen een eventuele afzettingsprocedure zullen stemmen. De regeringspartij heeft een grote meerderheid in het parlement.

Anticorruptiewet

In het rapport staat dat er aanwijzingen zijn voor wangedrag en mogelijke schending van de grondwet door Ramaphosa. Ook zou hij een anticorruptiewet hebben overtreden.

Eerder vandaag werd al duidelijk dat Ramaphosa naar het Constitutioneel Hof is gestapt om het rapport onwettig te laten verklaren.

Verkoop buffels

Ramaphosa kwam afgelopen zomer in opspraak, toen een Zuma-aanhanger zei dat de president een diefstal had verzwegen. Uit zijn wildboerderij zou een groot contant geldbedrag zijn gestolen. Het geld zou zijn verstopt in een sofa.

De president gaf toe dat er geld was gestolen, maar volgens hem ging het om 580.000 dollar en niet om 4 miljoen, zoals eerst werd gesteld. Het enorme bedrag zou afkomstig zijn van de verkoop van buffels. De onderzoekscommissie zegt in het rapport dat er "aanzienlijke twijfel" is over die lezing.

Het 70-jarige staatshoofd kwam in 2018 aan de macht met de belofte om corruptie te bestrijden. Hij was de opvolger van Jacob Zuma, die eveneens bij het ANC hoort. De partij is dan ook verdeeld tussen aanhangers van Zuma en die van Ramaphosa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl