Hoogstandjes, zeehondendribbel en vier goals; Brazilië swingend naar kwartfinale

Het ene doelpunt was nog mooier dan het andere. De Braziliaanse sterspelers lieten voetballiefhebbers wereldwijd één helft lang smullen van hun sublieme aanvallende spel. Vier keer konden ze dansen na een goal tegen het arme Zuid-Korea, dat in de achtste finale van het WK in Qatar compleet werd dolgedraaid: 4-1.

Het was in die eerste 45 minuten 'O Jogo Bonito' in optima forma. Oftewel 'het mooie spel', dat in de jaren '50 en '60 door Pelé werd geïntroduceerd. De Braziliaanse voetballegende, die volgens diverse mediaberichten ernstige gezondheidsproblemen heeft, liet kort voor de wedstrijd nog van zich horen. Na afloop poseerden de spelers met een spandoek met Pelé's naam erop.

"In 1958 vervulde ik de droom van mijn vader. Ik weet dat vele spelers vandaag een zelfde soort beloftes hebben gemaakt en op jacht gaan naar hun eerste wereldbeker. Ik zal in het ziekenhuis juichen voor jullie", schreef Pelé bij een foto van hem op het WK in Zweden. Al is het natuurlijk de vraag of de drievoudig wereldkampioen met zijn zwakke gezondheid de tweet zelf gestuurd heeft, of dat een familielid of zijn management het bericht plaatste.

Hoe dan ook, de voetbalshow die Brazilië tussen de zeecontainers van het 974 Stadion opvoerde, was een regelrechte ode aan Pelé. Zuid-Korea had geen moment de illusie dat het een kans maakte.

De 76ste van Neymar

In de achtste minuut opende Vinícius Júnior het voetbalfeest door een lage voorzet van Raphinha koeltjes in de kruising te mikken. En binnen een kwartier stond het al 2-0.

Brazilië kreeg een strafschop na een overtreding op Richarlison. De van een enkelblessure herstelde Neymar schoof de bal na een kolderieke aanloop binnen. Het was de 76ste interlandgoal van Neymar. Pelé heeft er als topscorer aller tijden van Brazilië slechts één meer gemaakt.

Raphinha, Vinicius, Paqueta en Neymar vieren de 1-0 met een dansje

De 3-0 was zonder twijfel het fraaiste doelpunt van de avond. Richarlison zette de aanval op met een heuse zeehondendribbel, door al koppend de bal hoog te houden. Na een razendsnelle combinatie stond de spits even later alleen voor doelman Kim Seung-Gyu en scoorde hij eenvoudig.

Richarlison vierde het doelpunt dansend met de wisselspelers. De 61-jarige bondscoach Tite danste tot hun hilariteit gewoon mee.

Nog voor rust had ook Lucas Paqueta zijn aandeel in het sambavoetbal. De controlerende middenvelder schoot na opnieuw een fraaie aanval de 4-0 binnen.

Bondscoach Tite danst mee als de Brazilianen een doelpunt vieren

De Brazilianen lieten het publiek en de tv-kijkers ook genieten van technische hoogstandjes als hakjes, lobjes en fraaie aannames. Het moet voor de Zuid-Koreanen haast vernederend zijn geweest.

Al liet de ploeg zich nog wel af en toe gevaarlijk zien. Bij een 2-0 tussenstand moest doelman Alisson Becker een prachtige redding verrichten op een afstandsschot van Hwang Hee-chan. En kort na rust schoot sterspeler Son Heung-min via de vingertoppen van Alisson rakelings naast.

Na rust stopt de show

In de tweede helft liet Brazilië de teugels sowieso behoorlijk vieren. Af en toe strandde er nog een aanval in schoonheid, maar de echte drang om een monsterscore neer te zetten ontbrak.

De Brazilianen steken Pelé een hart onder de riem na de wedstrijd tegen Zuid-Korea

Zuid-Korea kon een kwartier voor tijd zelfs nog iets terugdoen. Invaller Paik Seung-ho schoot een afvallende bal hard achter Alisson. Even later moest de doelman ingrijpen bij een grote kans voor Cho Gue-sung.

Daarna werd Alisson vervangen door derde doelman Weverton, waardoor alle 26 spelers van Brazilië speeltijd hebben gehad op dit WK. De wissel bevestigde nog maar eens dat Brazilië na rust niet zo nodig meer hoefde. De sambashow bleef beperkt tot 45 minuten, vrijdag volgt in de kwartfinale tegen Kroatië wellicht een nieuwe voorstelling.