Kroatië verslaat Japan in eerste penaltyserie in Qatar en is kwartfinalist

Kroatië heeft de kwartfinales van het WK bereikt door een zege op Japan. Na 120 spannende minuten, waarin beide landen één doelpunt maakten, moesten strafschoppen de beslissing brengen. Daarin werden missers van Takumi Minamino, Kaoru Mitoma en Maya Yoshida Japan fataal.

In de kwartfinale treft Kroatië de winnaar van Brazilië-Zuid-Korea. Dat duel begint vanavond om 20.00 uur.

Japan en Kroatië vochten in Al-Wakrah om iedere meter. Het duel was bij vlagen van een goed niveau, maar tot veel spektakel voor de goals leidde het in het eerste half uur allemaal niet.

Het Kroatische middenveld met Luka Modric, Marcelo Brozovic en Mateo Kovacic - dat overloopt van voetbalintelligentie - kwam niet in het juiste ritme. Bij Japan kregen creatieve spelers als Daichi Kamada en Ritsu Doan te weinig ruimte om te excelleren.

Het eerste half uur bracht maar twee grote kansen. Ivan Perisic brak door, maar zag zijn schot gekeerd worden door Shuichi Gonda. Maeda leek een voorzet binnen te glijden, maar kon de bal net niet raken.

Japan wordt sterker

Na een half uur begon het bij Japan, dat in de groepsfase Duitsland naar huis stuurde, beter te lopen. Met vlot positiespel drukten de spelers van bondscoach Hajime Moriyasu Kroatië verder naar achteren. De dreiging van de Japanners werd steeds groter en in de 43ste minuut was de verdiende voorsprong een feit.

Daizen Maeda was de scherpste na een voorzet van Ritsu Doan (oud-speler van FC Groningen en PSV) en tikte de openingstreffer binnen. De snelle spits van Celtic maakte zijn eerste doelpunt in Qatar.

Maeda viert zijn goal met Doan

Kroatië, verliezend finalist op het WK van 2018, leek toch even van slag te zijn van de tegengoal en gaf in de laatste minuten van de eerste helft veel ruimte weg. Japan bleef goed spelen, maar profiteerde niet.

En dat was zonde, want na rust hadden de Kroaten de boel wat beter voor elkaar. De tweede helft begon nog met een gevaarlijk afstandsschot van Endo, maar daarna kwam Kroatië eindelijk iets beter in de wedstrijd.

Keiharde kopbal Perisic

Net in een fase dat Japan weer wat meer aan de bal was, sloeg Kroatië toe. Dejan Lovren slingerde de bal voor het Japanse doel, waarna Perisic voor zijn man kroop en genadeloos (en snoeihard) binnenkopte.

Het was het eerste doelpunt van Perisic sinds mei, voor club of land. Dat hij juist op een eindtoernooi tot scoren kwam, zal geen toeval zijn. Met zijn kopgoal tegen Japan is hij samen met Cristiano Ronaldo en Xherdan Shakiri de enige voetballer die vanaf 2014 op ieder WK en EK wist te scoren.

Na de gelijkmaker sloeg het spelbeeld verder om. Modric kwam erg dicht bij de 2-1, toen hij de bal uit de stuit in een keer op de slof nam. Met een stijlvolle redding tikte Gonda de bal over de lat.

Voor Japan was het even een kwestie van overleven, maar het Kroatische overwicht leverde uiteindelijk niet al te veel kansen op. Japan legde zich neer bij een verlenging en wist die er met redelijk gemak uit te slepen.

Eerste verlenging in Qatar

Ook in de eerste verlenging van het WK in Qatar golfde het spel op en neer. Omdat beide ploegen beseften dat een foutje funest kon zijn, werden er wat minder risico's genomen. Alleen uitblinker Kamada kwam met een hard schot dicht bij de 2-1.

Modric kust het voorhoofd van penaltyheld Livakovic

In de tweede helft van de verlenging vloeiden de laatste krachten bij beide teams weg. Invaller Lovro Majer kreeg in de 121ste minuut nog een aardige schotkans, maar zijn inzet ging net naast.

Het kwam aan op penalty's en de Kroaten bleken daarin het meest koelbloedig. De strafschoppen van Minamino, Mitoma en Yoshida werden gestopt door keeper Dominik Livakovic, die daarmee de held van de avond werd.