Ivan Perisic
NOS Voetbal

WK-vedette Kroatië ook talentvol beachvolleyballer: 'Perisic is als Speedy Gonzalez'

In de voetbalwereld is Ivan Perisic al jaren een bekende naam. De 119-voudig international van Kroatië, dat vanavond met Japan strijdt om een plaats in de kwartfinales van het WK, speelt bij Tottenham Hotspur en stond ook bij Internazionale onder contract. In de volleybalwereld is hij echter ook een bekende.

Hoe zit dat? Nou, Perisic maakt in 2009 zijn profdebuut als voetballer bij het Belgische Roeselaere. Via Club Brugge, Borussia Dortmund en VfL Wolfsburg komt de Kroaat bij Inter terecht. Hij heeft dan ook al zijn debuut in het Kroatische nationale elftal gemaakt. Maar hij wil meer, hij wil vooral niet stilzitten.

Debuut in WorldTour

En waarom ook niet, als je meerdere talenten bezit? Perisic is namelijk niet alleen handig met een bal aan zijn voeten, hij kan ook een behoorlijk balletje slaan op het volleybalveld.

Zo goed zelfs dat hij in 2017 deelneemt aan een WorldTour-toernooi. Samen met zijn beachvolleybalpartner Niksa Dell'Orco vertegenwoordigt hij op dat moment zijn land op het Kroatische zand van Porec.

Zowel zijn tegenstanders als landgenoten zijn positief verrast over de kwaliteiten van Perisic op het beachvolleybalveld. "Hij is goed", vertelt de Kroatische beachvolleyballer Filip Silic over de aanwezigheid van zijn beroemde landgenoot op het toernooi. "En hij is snel."

Dat laatste ziet ook toernooidirecteur Hannes Jagerhofer. "Ivan is toegewijd en gepassioneerd. Hij is als Speedy Gonzalez op het veld: hij is een van de snelste verdedigers die ik gezien heb!"

Genoegen

"Het was een genoegen om tegen hem te spelen", laat de Braziliaan Alvaro Filho, een van Perisic' tegenstanders tijdens het toernooi, weten. "Ik heb hem veel doelpunten zien maken in het voetbal, dus dit was wel even anders."

"In Brazilië houden we heel erg van voetbal, dus om nu het veld met hem te delen, was fantastisch voor ons."

Ivan Perisic

Erg succesvol verloopt het toernooi overigens niet voor Perisic. Hij verliest alle drie de groepswedstrijden in twee sets. Voor zijn toenmalige club Inter niet ongunstig, want als hij zich wel voor de tweede ronde zou hebben geplaatst, zou hij de eerste trainingen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen hebben gemist.

Handsbal in WK-finale

Een jaar na zijn deelname aan het WorldTour-toernooi, voorloper van de ProTour, staat het WK voetbal op het programma en uiteraard is Perisic van de partij. In de finale tegen Frankrijk maakt hij de gelijkmaker.

Tien minuten nadat hij met zijn linkervoet de bal tegen de touwen heeft geschoten, beroert hij de bal met zijn hand. Frankrijk krijgt een strafschop en wint met 4-2.

Ongelukkig natuurlijk, maar op Twitter wordt al snel verwezen naar zijn beachvolleybalverleden. Was hij misschien even vergeten dat hij niet op het zand stond maar op het voetbalveld?

Nu, vier jaar later, hebben de Kroaten, met Perisic, hun topvorm nog niet gevonden. Twee van de drie groepswedstrijden eindigen in 0-0. Alleen tegen de Canadezen (4-1) weten de Kroaten te scoren.

Perisic vindt het net nog niet op het WK in Qatar. Hij krijgt maandagmiddag vanaf 16.00 uur Nederlandse tijd een nieuwe kans zijn doelpuntentotaal in het shirt van Kroatië, dat nu op 32 staat, op te krikken. Japan, dat verrassend Spanje en Duitsland versloeg in poule E, is de tegenstander in de achtste finales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl