De Iraanse klimster Elnaz Rekabi
NOS Nieuws

Ouderlijk huis van Iraanse klimster zonder hoofddoek in puin

Het ouderlijk huis van de Iraanse klimster Elnaz Rekabi ligt in puin en zou opzettelijk zijn verwoest, meldt de BBC. De 33-jarige klimster deed vorige maand mee aan de Aziatische kampioenschappen zonder een hoofddoek te dragen.

Op beelden is te zien dat het huis in puin ligt en dat er sportmedailles op de grond liggen. De broer van Rekabi, ook professioneel atleet, is huilend in een video te zien terwijl hij het verwoeste huis laat zien. Volgens anti-regeringsactivisten gaat het om een wraakactie tegen de familie Rekabi.

Het semi-officiële persbureau Tasnim bevestigt dat het huis is gesloopt, maar zegt dat dit komt omdat de familie geen geldige bouwvergunning had. Ook zou de vernieling hebben plaatsgevonden voordat de klimster in oktober deelnam aan het kampioenschap. Het is niet bekend wanneer de beelden gemaakt zijn.

Er was veel aandacht voor Elnaz nadat ze zonder hoofddoek had geklommen, omdat de Iraanse hiermee veel risico nam. Ze werd in Iran geroemd om haar besluit, dat werd gezien als een steunbetuiging aan de demonstranten in haar land.

Sinds de dood van de 22-jarige Jina Mahsa Amini gaan Iraniërs massaal de straat op om te protesteren tegen het regime. Amini overleed in september nadat ze door de moraalpolitie was opgepakt omdat ze zich niet aan de strenge kledingvoorschriften zou hebben gehouden. Sindsdien zijn ook veel bekende Iraniërs, onder wie sporters, opgepakt vanwege hun kritiek op het regime.

'Hoofddoek vergeten'

Nadat Elnaz zonder hoofddoek was verschenen, bood ze haar excuses aan. Op Instagram verontschuldigde ze zich voor de commotie die was ontstaan, later deed ze hetzelfde voor de camera in Iran. Ook zei ze dat ze per ongeluk haar hoofddoek niet op had omdat ze die was vergeten. De kans is groot dat Rekabi gedwongen is om deze verklaring af te leggen.

Vrouwen in Iran zijn verplicht om in het openbaar een hoofddoek te dragen. Dit hoeft niet wanneer ze in het buitenland zijn, maar geldt wel voor vrouwelijke atleten die het land vertegenwoordigen in het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl