NOS NieuwsAangepast

Iraanse klimster terug naar Iran: hijab 'per ongeluk' niet gedragen

De Iraanse sportklimster Elnaz Rekabi, die zonder hoofddoek meedeed aan de Aziatische kampioenschappen en daarna volgens de BBC vermist werd, keert terug naar haar thuisland. Dat meldt de Iraanse ambassade in Zuid-Korea.

Ze is eerder vandaag vanuit Seoul vertrokken, samen met de rest van het Iraanse team, staat in een verklaring.

Rekabi reageert op Instagram over de hele kwestie. Daar verontschuldigt ze zich voor de zorgen die zijn veroorzaakt. Ook zegt ze dat ze per ongeluk haar hijab niet ophad en nu terugkeert naar Iran.

Het is onduidelijk of Rekabi dit zelf heeft geschreven en of dit uit vrije wil is gebeurd.

De atlete werd zondag het middelpunt van belangstelling door zonder hijab mee te doen aan kampioenschappen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Rekabi kreeg wereldwijd veel steun na haar actie, maar tegelijkertijd werd er ook gesproken over mogelijke consequenties.

Iraanse vrouwen zijn sinds de Islamitische revolutie in 1979 verplicht in het openbaar hun haren te bedekken met een hoofddoek en lange loszittende kleding te dragen, ook bij deelname aan sportwedstrijden.

Wordt Rekabi vastgezet?

De BBC meldt dat Rekabi oorspronkelijk pas woensdag zou terugkeren, maar dat de vlucht blijkbaar naar voren is gehaald. Het is niet duidelijk wat haar in Iran te wachten staat. De Iraans-Canadese journalist Maziar Bahari vreest dat ze direct na aankomst wordt vastgezet in de Evin-gevangenis, waar veel tegenstanders van het Iraanse regime vastzitten.

De Iraanse ambassade schrijft niets over wat er met Rekabi gebeurt, maar schrijft wel "al het nepnieuws en de desinformatie" over haar te weerspreken.

In een korte verklaring zegt de internationale klimfederatie dat ze contact hebben gehad met Rekabi en dat ze de situatie in de gaten houden nu ze terugkeert naar Iran.

Iraanse Rekabi klimt zonder hoofddoek bij Aziatische kampioenschappen

Volgens de BBC zijn vrienden van Rekabi er sinds zondagavond niet meer in geslaagd om contact met haar te krijgen. Haar telefoon en paspoort zouden zijn ingenomen. Het Iraanse team heeft het hotel in Seoul ook inmiddels verlaten, zo zocht een journalist van de BBC uit.

De 33-jarige Rekabi kwam zondag in de finale van de lead-competitie, waarin ze als vierde eindigde, in actie met haar haren in een paardenstaart en met een hoofdband om.

"Historisch" en "een ongelooflijk moment voor Iraniërs", werd het genoemd op sociale media. In Iraanse media klonk het risico van haar optreden door. "Het is afwachten hoe het ministerie van Sport op deze actie zal reageren", schreef de Iraanse krant Hamshahri maandag.

"Wat normaal is voor bijna alle landen is een ongelooflijk moment voor Iraniërs, omdat vrouwen al 43 jaar worden gedwongen hun haren te bedekken, zelfs als ze buiten Iran meedoen aan wedstrijden", tweette een BBC-correspondent in de regio.

In Iran ontstonden ruim een maand geleden protesten na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. De moraalpolitie pakte haar op in Teheran, omdat zij haar hoofddoek niet droeg volgens de islamitische kledingvoorschriften. Ooggetuigen zeiden dat zij na haar arrestatie werd mishandeld. Amini raakte in coma en overleed drie dagen later in het ziekenhuis. Dat heeft geleid tot massale protesten tegen het Iraanse regime.

De Iran-protesten uitgelegd:

Dit keer is alles anders. De Iran-protesten uitgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl