Een foto van de protestmars naar Saqqez
NOS NieuwsAangepast

Acties in Iran op herdenkingsdag voor Mahsa Amini, Garde meldt een dode

Op verschillende plekken in Iran zijn mensen de straat opgegaan om de dood van Mahsa Amini, veertig dagen geleden, te herdenken. Vele duizenden liepen mee in een protestmars naar de woonplaats van de omgekomen jonge vrouw. In zeker drie steden waren er confrontaties tussen ordetroepen en betogers.

Bij protesten in de westelijke stad Malayer zou een lid van de Republikeinse Garde zijn gedood. Volgens staatspersbureau Irna werd de militair geraakt door een kogel die was afgevuurd door demonstranten. Er is geen informatie vrijgegeven over slachtoffers aan de kant van de protestbeweging.

Ooggetuigen melden dat ordetroepen ook hebben geschoten op mensen die zich verzameld hadden bij de begraafplaats in Saqqez, waar de 22-jarige Amini is begraven. Tientallen mensen zouden daar zijn gearresteerd. Ook staatsgezinde Iraanse media melden confrontaties tussen de ordepolitie en betogers in de noordwestelijke stad. De autoriteiten hebben het internet in de regio platgelegd.

Aanval op gouverneurskantoor

Het Iraanse persbureau Isna maakt melding van een menigte van zo'n 10.000 mensen. De politie schoot met rubberkogels op mensen die het plaatselijke gouverneurskantoor probeerden aan te vallen, schrijft het persbureau op zijn website.

Volgens een verslaggever van Al Jazeera deden de confrontaties zich voor toen de mensen de herdenking van Amini verlieten.

De demonstranten, afkomstig uit omliggende steden, waren afgereisd naar de begraafplaats met het graf van Amini in Saqqez. Het is in Iran gebruikelijk doden op de veertigste dag na hun overlijden te herdenken. "Dood aan de dictator", riepen de demonstranten in de video's van de protestmars.

Op foto's en filmpjes is een lange stoet mensen te zien:

Iraniërs lopen protestmars naar graf Mahsa Amini

Ook in Teheran was het weer onrustig. Media spreken van een grote groep demonstranten die door de straten trok. Ook bij universiteiten werd actie gevoerd. Betogers scandeerden anti-regeringsleuzen. Jonge vrouwelijke betogers riepen om meer vrijheden, zoals afschaffing van de verplichte hoofddoek. Ook zouden er prullenbakken in brand zijn gestoken.

Rubberkogels in Teheran

Ordetroepen hebben ook in Teheran rubberkogels afgevuurd op demonstranten. Op meerdere plekken raakten de twee partijen slaags, melden landelijke media.

Een deel van de winkels en marktkramen in de hoofdstad bleef uit solidariteit met de actievoerders dicht. In de smalle straatjes van de Grote Bazaar klonk applaus en gejuich. "Vrijheid" werd er geroepen.

Moraalpolitie

De demonstraties zijn onderdeel van een brede protestbeweging voor meer vrijheid, die is opgestaan in de nasleep van Amini's dood. De jonge Koerdisch-Iraanse vrouw stierf nadat ze was opgepakt door de moraalpolitie. Volgens ooggetuigen is ze na haar arrestatie mishandeld, de autoriteiten weerspreken dat.

Het Iraanse regime probeert de landelijke protestgolf, de grootste anti-regeringsbeweging in tien jaar, de kop in te drukken. Zeker 200 burgers zijn daarbij in de afgelopen tijd gedood, melden mensenrechtenorganisaties.

Vandaag waren uit voorzorg scholen en universiteiten gesloten in de overwegend Koerdische regio in het noordwesten. Officieel is deze maatregel genomen om verspreiding van griep te voorkomen.

Volgens opperste leider ayatollah Khamenei zijn de demonstraties het werk van buitenlandse mogendheden. De Verenigde Staten wakkeren de onrust aan om te proberen de regering ten val te brengen, heeft Khamenei gezegd.

Vele honderden demonstranten zijn de afgelopen weken gearresteerd volgens de overheid. Deze week moeten 600 mensen voor de rechter verschijnen vanwege hun rol in de protesten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl