Annemiek van Vleuten
NOS Wielrennen

Wereldkampioen Van Vleuten uitgeroepen tot beste wielrenster van het jaar

Annemiek van Vleuten heeft de Vélo d'Or gewonnen, de prijs voor beste wielrenster van het jaar. Bij de mannen ging de winst naar de Belg Remco Evenepoel.

De Vélo d'Or, een initiatief van het Franse Vélo Magazine, wordt sinds 1992 uitgereikt en de winnaars worden bepaald door een jury die bestaat uit wielerjournalisten. Voor het eerst werd er zowel een prijs voor vrouwen als voor mannen uitgereikt.

De 40-jarige Van Vleuten was dit jaar de sterkste in de drie grote rondes: de Giro d'Italia, de Tour de France en de Vuelta. Bovendien werd ze wereldkampioene op de weg. Van Vleuten hield de Belgische Lotte Kopecky bij de verkiezing van de Velo d'Or ver achter zich.

Evenepoel opvolger Pogacar

Bij de mannen werd Evenepoel beloond voor zijn goede prestaties in 2022. De jonge Belg won onder meer de Vuelta en de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. Hij hield landgenoot Wout van Aert en de Sloveen Tadej Pogacar, de winnaar van vorig jaar, achter zich.

Sinds de eerste verkiezing in 1992, is nog nooit een Nederlandse man erin geslaagd om te winnen. Fabio Jakobsen, Mathieu van der Poel en baanrenner Harrie Lavreysen eindigden dit jaar op een gedeelde zesde plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl