NOS Wielrennen

Stunt Van Vleuten: ondanks elleboogbreuk solo naar wereldtitel in Wollongong

Stunt Van Vleuten: ondanks elleboogbreuk solo naar wereldtitel in Wollongong

Annemiek van Vleuten is in Wollongong op fenomenale wijze wereldkampioene op de weg geworden. Van Vleuten verraste in de laatste kilometer de anderen met een aanval en soleerde naar de wereldtitel.

Het was een wonderbaarlijke wederopstanding van Van Vleuten, die woensdag nog hard onderuit was gegaan tijdens de tijdrit voor gemengde ploegen. Ze brak daarbij haar elleboog en het was zelfs de vraag of ze nog op kon stappen.

"Ik kan het niet geloven", verzuchtte Van Vleuten kort na haar finish. "Ik dacht: ik heb nog één kans en dat is aanvallen op het eind. Ik wachtte tot ze me terugpakten, maar ze kwamen niet."

Van Vleuten verbijsterd: 'Ik wacht tot iemand me vertelt dat het niet waar is'

Van Vleuten had het loodzwaar tijdens de rit, maar vond dus ergens de kracht voor een eindsprint. "Het was een hel vandaag. Ik kon niet uit het zadel. Eigenlijk wilde ik op Mount Keira al gaan, maar dat kon niet. Ik was knecht vandaag en nu ben ik wereldkampioen."

Australische Cauberg

Na ruim 60 kilometer koers kwam het peloton op een lokale ronde van dik 17 kilometer met twee venijnige klimmetjes kort na elkaar. De laatste, Mount Pleasant (1,1 km à 7,7%), leek volgens velen op de Cauberg.

Bekijk hieronder de reacties van Marianne Vos, Ellen van Dijk, Riejanne Markus en van bondscoach Loes Gunnewijk:

Kasia Niewiadoma viel met 25 kilometer te rijden als eerste van de favorieten aan. De Poolse kwam uiteindelijk in de stromende regen met Elisa Longo-Borghini, Ashleigh Moolman, Liane Lippert en Cecilie Ludwig voorop.

Marianne Vos en Van Vleuten konden niet mee en met één ronde voor de boeg gaven zij, met twintig anderen, 20 tellen toe. De vijf voorop reden echter niet door en Ellen van Dijk bracht de achtervolgers terug bij de kop van de wedstrijd, die nog 13 kilometer lang was.

Marlen Reusser probeerde het vervolgens net voor de klimmetjes alleen. De Zwitserse werd op het steilste stuk van de slotklim ingelopen en net als in de vorige ronde bleken Lippert, Longo-Borghini, Niewiadoma en Ludwig de sterksten.

Annemiek van Vleuten kan het nauwelijks geloven: ze is wereldkampioen

De achtervolgers, met Van Vleuten, sloten dankzij vooral het werk van Lotte Kopecky vlak voor de slotkilometer aan. Van Vleuten, de wereldkampioene van 2019, verraste de concurrentie vervolgens met een aanval van achteruit en hield stand.

Van Vleuten is met haar 39 jaar en 351 dagen de oudste wereldkampioen op de weg ooit. Ze neemt dat record over van Joop Zoetemelk, die 38 jaar en 272 dagen oud was toen hij in 1985 het WK won.

Annemiek van Vleuten straalt in de regenboogtrui

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl