NOS WielrennenAangepast

Van Vleuten voltooit 'trilogie' met Vuelta-winst, maar zit met hoofd al bij WK

Laatste Vuelta-rit ereronde Van Vleuten, die daarna naar vliegveld snelt

De trilogie van Annemiek van Vleuten in grote wielerrondes is voltooid. Na eindzeges in de Giro d'Italia en de Tour de France deze zomer reed ze vanmiddag in de rode leiderstrui van de Vuelta a España over de streep van de laatste etappe in Madrid.

Die laatste rit bestond uit zeventien nerveuze ererondes door het centrum van de Spaanse hoofdstad, waarin wereldkampioen Elisa Balsamo het snelste bleek in de sprint.

Balsamo sprint naar ritzege in Madrid op slotdag Vuelta

Na afloop van de rit van zaterdag liet Van Vleuten al weten wat ze van haar naderende overwinning vond. "Ik ben zelf nooit zo bezig met rijtjes en moet eerlijk zeggen dat de Vuelta niet te vergelijken is met de Giro of de Tour. De organisatie zet zeker stappen, maar er zijn er ook nog heel wat te zetten."

Op naar WK in Australië

Van Vleuten zat zondagochtend, voordat de laatste etappe begon, al met haar hoofd bij de komende WK in Australië. De Vuelta was een welkome voorbereiding op de wegwedstrijd, waar ze haar derde grote doel van het wielerjaar wil bereiken.

Afgelopen week trainde ze drie dagen op rij extra, op racedagen, om maar zo goed mogelijk aan de start te verschijnen in Wollongong.

De trilogie van Van Vleuten: winst in de Giro, Tour én Vuelta

De laatste etappe van een grote ronde is vaak een formaliteit voor de eindoverwinning, maar het blijft wel opletten voor de klassementsleider. Een valpartij is zo gebeurd, zeker als het vrouwenpeloton in zo'n vaart door de straten rijdt als vanmiddag in Spanje. Bijna 96 kilometer lang werd het tempo flink hoog gehouden, maar Van Vleuten kwam er ongeschonden uit.

Een groepje van vier renners, onder wie Carlijn Achtereekte en Nina Buijsman, ging ervandoor en werd pas op tien kilometer van de streep opgeslokt, nadat het peloton de vluchters al even had laten zwemmen.

Hoewel er nog wat werd aangevallen, ging het volledige peloton op de streep af. Daarin leek Elisa Longo Borghini weg te rijden uit het peloton in de slotkilometer, maar op het laatste moment kwam Balsamo met overmacht erlangs. Lotte Kopecky werd tweede, Marta Bastianelli derde.

Bekijk hier een interview met Annemiek van Vleuten over haar voorbereiding richting de WK en haar reactie na het veiligstellen van de eindzege in de Vuelta.

Van Vleuten legde de basis voor haar eindzege in de Vuelta al in etappe twee, toen ze in de koninginnenrit door Cantabrië iedereen loste en solo aankwam. Daar moest ze het verschil maken, wist ze. Met overmacht veroverde ze de rode trui en gaf die niet meer weg in de dagen erna. Longo Borghini eindigt als tweede op 1.44 minuut, Demi Vollering als derde op 2.11.

Als het aan Van Vleuten ligt, wordt er een beetje haast gemaakt met de huldiging. De finish vond iets na 14.15 uur plaats en om 18.15 uur stijgt haar vliegtuig al op naar Australië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl