Kabinet wil regels voor bijstand versoepelen, giften tot 1200 euro toestaan
Voor mensen in de bijstand moet het makkelijker worden om aan het werk te gaan, en ze mogen giften ontvangen tot 1200 euro per jaar zonder te worden gekort op hun uitkering. Met deze nieuwe maatregelen van het kabinet moet de Participatiewet, waar bijstandsgerechtigden onder vallen, versoepeld worden.
Het gaat om ruim twintig maatregelen die in juli 2024 in moeten gaan. Daarmee wil minister Schouten (Armoedebestrijding) er naar eigen zeggen voor zorgen dat "niet regels, maar de mens" centraal komt te staan. In de praktijk pakken de strenge regels van de wet niet altijd goed uit, vindt de minister. Wel zal de Tweede Kamer eerst nog over de plannen debatteren.
In de toekomst geldt voor iedereen in de bijstand een volledig jaar dat 15 procent van de bijverdiensten buiten beschouwing blijven. Mensen met een medische beperking of mantelzorgtaken kunnen boven op dat jaar nog een verlenging krijgen. Nu geldt de regel dat mensen in de bijstand de eerste zes maanden mogen werken en 25 procent van hun inkomen behouden, met een maximum van 226 euro per maand.
Een andere maatregel is dat bijstandsgerechtigden voortaan zonder toestemming mantelzorg mogen geven. Ook mag de mantelzorger tijdelijk bij bijvoorbeeld een ziek familielid gaan inwonen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de bijstand.
Giften en boodschappen
Verder wil Schouten dat de "boete op compassie" verdwijnt. Als familie of vrienden een gift geven of weleens boodschappen betalen, moet de bijstandsgerechtigde niet meer gelijk gekort worden. Schouten stelt een bedrag voor van 1200 euro per jaar. Dat bedrag hoeft dan niet gemeld te worden.
In Nederland ontvangen 400.000 mensen bijstand. Het kabinet kondigde eerder al aan "de scherpe kantjes" van de wet af te willen halen. In juni schreef Schouten dat hulp aan vrienden of familie nu te snel betekent dat uitkeringsgerechtigden gekort worden.
Eind 2020 werd bekend dat een vrouw uit Wijdemeren 7000 euro aan bijstand moest terugbetalen, omdat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed. Hier ontstond in de politiek veel verontwaardiging over. De rechter oordeelde dat het terecht is dat de vrouw een bedrag moet terugbetalen, maar de rechter verlaagde het bedrag wel naar ruim 2800 euro.