AFP
NOS Voetbal

Ecuador leeft met vertrouwen toe naar duel met Oranje: 'Niets te verliezen'

Een grote wedstrijd, maar zonder grote gevolgen. Dat is de ontmoeting met Oranje in de ogen van de Ecuadoraanse bondscoach Gustavo Alfaro.

Ecuador heeft immers net als Nederland al drie punten op zak en dat geeft de ploeg een bepaalde mate van rust. "Ook als we verliezen is het nog mogelijk om de volgende ronde te halen," rekent Alfaro voor.

Denk daarmee overigens niet dat hij zich op voorhand al bij een nederlaag neerlegt. De 2-0 winst op Qatar in het openingsduel heeft naast ontspanning namelijk ook tot veel vertrouwen in eigen kunnen geleid bij Ecuador.

Bewondering

De kritiek die er voor het WK nog was over de matige doelpuntenproductie in de voorbije interlands, heeft in eigen land zelfs plaatsgemaakt voor bewondering.

Middenvelder Jhegson Mendez, het neefje van oud-PSV'er Edison Mendez, erkent dat dat het team goed doet. "Opluchting zou ik het niet willen noemen, maar ik zou liegen als ik zei dat we nu niet iets relaxter in het toernooi zitten."

Bekijk hier de samenvatting van Qatar - Ecuador:

Bekijk hier de samenvatting van Qatar - Ecuador

Alfaro is echter ervaren genoeg om te weten dat de waarheid ergens het midden zal liggen tussen de aanvankelijke kritiek en de huidige lof. Bovendien, zo stelt hij ook, scheelt het nogal of je tegen de nummer vijftig of de nummer acht van de wereldranglijst speelt.

"We spelen wel tegen een land dat uitspreekt om voor de wereldtitel te gaan. Het is dus alsof we tegen Brazilië of Argentinië spelen", zo vertaalt Alfaro het niveau van Nederland naar Zuid-Amerikaanse begrippen. "Dan verwacht je natuurlijk niet dat we gaan winnen."

Als hij zijn team zou kunnen laten spelen zoals hij zelf kan praten, was Nederland vrijdag overigens horendol getikt door een wervelende, nooit haperende machine.

Bondscoach Ecuador : 'Ingecalculeerd dat we kunnen verliezen van Oranje'

De 60-jarige Argentijn geeft op elke vraag moeiteloos een antwoord dat minutenlang aanhoudt en alle kanten opvliegt. Om via een heleboel omwegen weer uit te komen bij de essentie van zijn betoog: "We hebben niets te verliezen, maar treden Nederland met vertrouwen tegemoet."

Of dat gaat gebeuren met Enner Valencia, de maker van de twee goals in de openingswedstrijd, is nog ongewis.

"Hij wil zelf natuurlijk spelen en echt geblesseerd is hij ook niet. Maar hij kwam wel hard in botsing met een tegenstander. Dat heeft natuurlijk wel consequenties. We moeten na de laatste training bekijken wat haalbaar is."

Volg het FIFA WK voetbal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl