In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Spelende Drentse wolvenwelpen voor het eerst te zien op beeld

Een wildcamera in het Drents-Friese Wold heeft drie spelende wolvenwelpen vastgelegd. Op de beelden zie je de dieren kauwen op een tak, rondrennen en spelen met elkaar.

De opnames zijn van augustus dit jaar, de welpen waren toen drie maanden oud. Om de rust te waarborgen en de kans op verstoring door mensen te voorkomen, komen de beelden nu pas naar buiten.

Hol gevonden

Het is het kroost van het wolvenkoppel dat al ruim een jaar in Zuidwest-Drenthe rondloopt. Hans Hasper, provinciaal coördinator van het Wolvenmeldpunt, heeft na heel wat speurwerk de plek gevonden waar de ouders de welpen achterlaten als ze gaan jagen. "Het is een rustige plek in het bos waar de welpen zich uren moeten vermaken, tot de ouders terugkomen met voedsel", vertelt hij aan RTV Drenthe.

Bekijk hier de beelden van de wolvenwelpen:

Spelende wolvenwelpen in Drenthe

De beelden geven Hasper veel informatie. Hij ziet dat de welpen goed doorvoed zijn en dat ze er "bijzonder gezond uitzien". Ze zijn volgens Hasper al iets groter dan de ouders en hebben een wat dikkere vacht.

Of de welpen uiteindelijk een eigen roedel in Drenthe gaan stichten is nog niet te zeggen. Dat kan volgens Hasper ook in Duitsland gebeuren.

Discussie

Niet iedereen is blij met de komst van de welpen. Drentse veeartsen hebben grote zorgen over de vele aanvallen door wolven. Ze vinden de situatie niet langer houdbaar en schreven eerder een brandbrief.

Het aantal wolvenaanvallen steeg in Drenthe in augustus tot recordhoogte. Er werden toen 57 dieren gedood, waaronder drie kalveren en een pony. In Friesland werden die maand veertien dieren gedood.

Rechtszaak om paintballgeweer

Ook in Gelderland is weerstand tegen de wolf. In Nationaal Park De Hoge Veluwe loopt een jonge wolf rond die te tam zou worden. Op beelden is te zien dat de wolf meermaals dichtbij mensen komt.

Handhavers mochten sinds eind oktober op wolven schieten met een paintballgeweer om hen af te schrikken. De Faunabescherming was het er niet mee eens en spande begin deze maand een rechtszaak aan.

In afwachting van de uitspraak, besloot de rechter vorige week woensdag dat de provincie Gelderland voorlopig niet met paintballgeweren mag schieten op wolven. Vandaag wordt de kwestie inhoudelijk besproken in de rechtbank en besloten of het alsnog mag.

Advertentie via Ster.nl