NOS Nieuws

Stichting doet aangifte tegen De Hoge Veluwe omdat wolven tam zouden worden

Stichting De Faunabescherming heeft aangifte gedaan tegen de directie van Het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het Nationaal Park zou zijn zorgplicht niet zijn nagekomen waardoor een of meer wolven hun natuurlijke angst voor het publiek verloren en tam zijn geworden.

Het Nationaal Park zegt geen belang te hebben bij tamme wolven en spreekt van een "kansloze missie".

Voor het bewijs verwijst stichting De Faunabescherming naar een filmpje waarop te zien is hoe een wolf dicht in de buurt van bezoekers rondscharrelt.

Het filmpje waarop te zien is dat een wolf een gezin met kinderen laat schrikken:

Voorzitter Niko Koffeman van De Faunabescherming sluit niet uit dat er opzet in het spel is. Het nationaal park was vanaf het begin af aan tegen de komst van de wolf, zegt Koffeman, die als fractievoorzitter van de PvdD in de Eerste Kamer zit. Koffemans natuurbeschermingsorganisatie hoorde van fotografen dat er voedsel wordt neergelegd in gebieden waar wolven komen.

Voor zover bekend worden wolven alleen tam als ze worden bijgevoerd. Dat zou blijken uit een onderzoek naar een tamme wolf die door militairen op een legerbasis in Duitsland werd bijgevoerd.

Koffeman sluit niet uit dat De Hoge Veluwe van de wolven probeert af te komen door 'probleemwolven' te creëren. De Europese wetgeving biedt de mogelijkheid om dieren in dat geval te verdoven en te verplaatsen of in een uiterst geval af te schieten. Maar dat zal niet snel gebeuren, denkt hij. Hij waarschuwt het park dat het waarschijnlijker is dat het park dan moet sluiten voor publiek.

Te dicht op mensen

Directeur Van Voorst tot Voorst van De Hoge Veluwe spreekt van "een kansloze missie". "Laten ze hun best maar doen", zegt hij. Hij wijst erop dat De Hoge Veluwe vanaf 2018 heeft gewaarschuwd dat het mis zou gaan met de wolven in Nederland, omdat de wolven hier veel te dicht op de mensen komen. Maar de wolvenexperts zeiden wat anders. "Dan gaat het mis en dan wijzen ze naar de eigenaar van de grond."

Van Voorst tot Voorst wijst erop dat de wolf "illegaal" op het terrein van het nationaal park is gekomen. "Gaasknippende vandalen" hebben de wolven daarbij geholpen, meldt de website. "Dat moest een keer misgaan", zegt de directeur.

Grote schade

De wolven richten onder wilde en andere dieren grote schade aan. Zo had De Hoge Veluwe tot voor kort de grootste kudde moeflons, een klein soort wilde schapen die een prooi voor de wolven werden. "Die zijn allemaal weg nu. Niemand doet wat", zegt Van Voorst tot Voorst.

De directeur zegt dat het park helemaal geen belang heeft bij een tamme wolf. "Natuurlijk ligt er in een natuurgebied aas, want er gaan beesten dood. En er worden beesten geschoten, die gaan de keuken in", zegt hij. "De ingewanden laten we achter voor de raven en de vossen, dat doen we al honderd jaar. Maar dat doen we niet om de wolven tam te maken, dat is onzin."

Verder heeft het park nog geen aangifte gezien. "Ik weet niet waar het over gaat, ik heb niets gezien en heb nog geen aangifte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl