Een wolf op de Veluwe
NOS NieuwsAangepast

Provincie Gelderland mag voorlopig niet schieten op wolf met paintballgeweer

De provincie Gelderland mag voorlopig niet met paintballgeweren laten schieten op wolven. De voorzieningenrechter heeft het verboden. Volgende week behandelt de rechtbank de zaak inhoudelijk, dan wordt besloten of het alsnog mag.

Gelderland vindt het onwenselijk dat wolven op de Veluwe dicht in de buurt komen van mensen. Handhavers mochten sinds eind oktober op wolven schieten om hen af te schrikken. "We hebben te maken met een wolf die te tam is. Dus we moeten hem afschrikken van mensen", zei de provincie over het plan.

Yellowstone

Met het afschrikken van wolven met paintballgeweren zijn positieve ervaringen opgedaan in Yellowstone National Park in de Verenigde Staten. De felle pijn die de paintballgeweren veroorzaken, zorgt ervoor dat wolven mensen voortaan mijden.

Tot nu toe hebben handhavers in Gelderland nog geen schot gelost op wolven. De provincie zegt dat de wolven in de gaten worden gehouden en pas wordt ingegrepen als dat nodig is. Handhavers lopen wel al rond met paintballgeweren.

Ernstige verwondingen

De Faunabescherming was het er niet mee eens en spande begin deze maand een rechtszaak aan. Omdat het schieten met een paintballgeweer ernstige verwondingen kan veroorzaken, heeft een voorzieningenrechter nu direct een beslissing genomen. De inhoudelijke behandeling van de zaak is volgende week woensdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl