AFP
NOS Voetbal

België blijft hoop vestigen op geplaagde captain Hazard: 'Ervaring en talent'

De gouden generatie van België lijkt de laatste jaren langzaam maar zeker getransformeerd tot de grijze generatie. De talenten van toen lijken soms op leeftijd. Eden Hazard is daar het toonbeeld van. Toch vestigt de bondscoach van België, Roberto Martinez, dit WK zijn hoop op de aanvaller.

De Spaanse bondscoach van België zei dinsdagmiddag op de persconferentie dat Hazard tegen Canada in de basis staat en aanvoerder is. Voor de buitenwereld toch wel enigszins verrassend: de aanvaller speelde elf maanden geleden voor het laatst een hele wedstrijd. Sinds zijn overstap naar Real Madrid in 2019 is hij geen schim meer van zichzelf.

Vier seizoenen: vier goals

De inmiddels 31-jarige Hazard verkaste voor 115 miljoen euro van Chelsea naar Real Madrid, maar heeft nooit de verwachtingen kunnen waarmaken. Hij scoorde in vier seizoenen maar vier competitiedoelpunten en speelde relatief weinig.

Hazard kijkt zelf ook met weinig tevredenheid naar zijn tijd in Madrid. "Natuurlijk zie ik deze periode als falen. Maar het was ook geen normale tijd. Ik had veel blessures en COVID gooide ook lange tijd roet in het eten", zei hij tegen de Franse sportkrant L'Équipe.

ANP
Roberto Martinez

In het Belgisch elftal is de hoop desondanks nog steeds op Hazard gevestigd. Hij krijgt veel vertrouwen van bondscoach Martinez. "Eden is onze aanvoerder. Hij heeft het de laatste twee jaar lastig bij zijn club, maar bij de nationale ploeg is zijn situatie compleet anders. Met hem erbij zijn we sterker. Hij heeft ervaring en talent. Dat is hij niet verloren."

Verwachtingspatroon bijgesteld

Veel Belgen hebben hun verwachtingspatroon over de nationale ploeg enigszins bijgesteld. De Rode Duivels verloren twee maanden geleden van het Nederlands elftal in de Nations League (1-0) en afgelopen vrijdag was Egypte te sterk in een oefenduel (1-2).

Voor Martínez was de laatste test voor het WK juist leerzaam. "We hebben er veel informatie uit gehaald", zei hij over de vriendschappelijke wedstrijd tegen Egypte. "Ik denk dat we er net zoveel van hebben geleerd als tijdens drie dagen trainen."

België mist tegen Canada alleen Romelu Lukaku. De spits van Internazionale is nog geblesseerd. "Ik weet niet of hij het tweede of derde groepsduel wel haalt", doelde de bondscoach op de ontmoetingen met Marokko en Kroatië.

Vertonghen 'bang' om iets te zeggen over aanvoerdersband: 'Wil aan aftrap staan'

Voor veel internationals van België is het WK in Qatar de laatste kans op groot succes, na uitschakeling in de kwartfinale van het WK van 2014 in Brazilië en een derde plaats op de mondiale eindronde van vier jaar later in Rusland. Zo ook voor 35-jarige Jan Vertonghen die tegen Canada zijn 143ste interland kan spelen.

"Ik snap de discussie over onze ploeg wel een beetje", zei de oud-speler van Ajax. "Een aantal belangrijke spelers is gestopt. Maar er zijn ook talenten bijgekomen. Ik denk dat we weer een sterke ploeg hebben"

Volgens de voormalig verdediger van Ajax was de nederlaag tegen Egypte was "een wake-upcall" die nodig was, want Canada heeft "snelle aanvallers en kan goed counteren."

Vertonghen wilde op de persconferentie niets zeggen over de OneLove-aanvoerdersband. "Ik voel me helemaal niet comfortabel om hierover te spreken. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Ik ben bang dat ik morgen niet op het veld sta als ik hier iets over zeg. Ik wil graag om tien uur (20:00 Nederlandse tijd) aan de aftrap staan."

Volg het FIFA WK voetbal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl