ANP
NOS Voetbal

Reacties na nederlaag Argentinië niet mals na 'grootste WK-stunt': 'Geen excuses'

Dat er ooit een einde zou komen aan de imponerende reeks van Argentinië, was te verwachten. Maar dat uitgerekend het kleine voetballand Saudi-Arabië na 36 duels een einde maakte aan de ongeslagen reeks?

"Dit doet heel erg veel pijn. We droomden ervan om het WK te beginnen met een overwinning", aldus spits Lautaro Martínez, van wie twee treffers vanwege buitenspel werden afgekeurd. "Het is gebeurd en nu moeten we trainen en vooruit denken."

Sterspeler Lionel Messi sprak van een "harde klap". De aanvaller zei dat hij dit resultaat niet had verwacht. "Het is een situatie die we lange tijd niet mee hebben gemaakt. Er moeten geen excuses gezocht worden. We moeten terug naar de basis en laten zien dat dit een hechte groep is."

Formaliteit

Argentinië was onder bondscoach Lionel Scaloni nog ongeslagen. De evenaring van de langste internationale reeks ooit, die van Italië, leek met een wedstrijd tegen Saudi-Arabië een formaliteit.

Tegen de nummer 51 van de wereldranglijst werd een voorsprong bij rust weggegeven. Dat was Argentinië al 92 jaar (!) niet meer overkomen op een wereldkampioenschap.

De Argentijnse krant La Nacion deed er nog een schepje bovenop in zijn verslag. 'Dit moet worden gerekend tot een van de zwaarste klappen die de nationale ploeg in de geschiedenis van het WK heeft gekregen.'

"We hebben deze wedstrijd verloren door onze eigen fouten", benoemt Martínez de oorzaak van het falen. "Vooral in de tweede helft. Er zijn details die het verschil maken en die fouten moeten we rechtzetten."

Argentijnse bondscoach na debacle tegen Saudi-Arabië: 'Spelers voelen vooral pijn'

De Fransman Hervé Renard, de bondscoach van de Saudische stuntploeg, voelde zich gezegend. "We hebben geschiedenis geschreven voor het voetbal. Dit resultaat zal voor altijd blijven, dat is het belangrijkste. Maar we moeten ook vooruitkijken. We hebben nog twee moeilijke wedstrijden voor de boeg."

De koning van Saudi-Arabië, Mohammed bin Salman, heeft woensdag (de dag na de wedstrijd) uitgeroepen tot nationale feestdag.

Argentinië neemt het in de groep verder nog op tegen Mexico en Polen, die elkaar later op dinsdag (17.00 uur) nog treffen. Volgens Scaloni moet zijn ploeg "opstaan en vechten bij de komende twee wedstrijden."

De Argentijnse aanvaller Alejandro Gomez heeft er in ieder geval vertrouwen in dat Argentinië de nare smaak van de eerste wedstrijd op dit WK weg gaat spoelen. "We weten dat het moeilijk is, maar voelen de energie van onze fans."

Volg het FIFA WK voetbal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl