Bale schiet Wales vanaf penaltystip in slotfase naast Verenigde Staten

De Verenigde Staten en Wales zijn het WK gestart met een gelijkspel. In het Ahmad Bin Ali stadion stond de VS lange tijd met 1-0 voor, maar schoot Gareth Bale, die in de Amerikaanse competitie speelt, acht minuten voor tijd vanaf de penaltystip de gelijkmaker binnen.

Bij de Verenigde Staten stond onder anderen voormalig Ajax-speler Sergiño Dest in de basis. Hij zag zijn ploeg in de negende minuut al bijna op voorsprong komen door een ongelukkige kopbal van de Welshe verdediger Joe Rodon richting eigen doel. Keeper Wayne Hennessey stond toevallig op de goede plek en kreeg de bal hard op zijn borst.

Niet veel later sloeg de Welshe fans opnieuw de schrik om het hart, toen de Amerikaanse spits Josh Sargent liet zien een snoeiharde kopbal in huis te hebben. Hennessey hoefde dit keer echter geen redding te brengen, want de bal belandde op de paal.

Voorsprong VS

De VS had het betere van het spel in de eerste helft en dat werd in de 36ste bekroond met een doelpunt van Timothy Weah. Op aangeven van Christian Pulisic tikte de zoon van de Liberiaanse president en voormalig stervoetballer George Weah de 1-0 binnen.

Weah tikt de bal langs Hennessey

Wales leverde een matige eerste helft af. De Amerikaanse doelman Matt Turner, die sinds afgelopen zomer onder contract staat bij Arsenal, werd in de eerste 45 minuten niet op de proef gesteld.

De ploeg van bondscoach Rob Page beet na rust wat meer van zich af en zocht nadrukkelijk naar spits Bale. De Amerikanen werden gedwongen tot meer verdedigen en in de 64ste minuut was Ben Davies dicht bij de gelijkmaker. Doelman Turner kon echter nog net zijn hand achter de bal krijgen.

Uit de hoekschop die volgde kon Kieffer Moore richting doel koppen. Turner zat dit keer mis, maar de inzet van invaller Moore scheerde net over de lat. De VS, dat met wisselspeler DeAndre Yedlin slechts één speler in de selectie heeft met WK-ervaring, creëerde niet veel kansen meer.

De stand in groep B

De Verenigde Staten leken verdedigend overeind te blijven, maar met nog acht minuten reguliere speeltijd te gaan ging het alsnog mis. Scheidsrechter Abdulrahman Al Jassim wees resoluut naar de stip na een overtreding van Walker Zimmerman. Bale ging achter de bal staan en schoot onberispelijk binnen: 1-1. Turner was kansloos.

Lange afwezigheid

Voor Wales was het de eerste WK-wedstrijd na 64 jaar afwezigheid. In 1958 maakte het land voor het eerst en - tot dit jaar - laatst zijn opwachting op het mondiale eindtoernooi. In de kwartfinales werd Wales uitgeschakeld door Brazilië. De doelpuntenmaker: de toen 17-jarige Pelé.

In de jaren die volgden lukten het de Welshmen niet meer zich te kwalificeren, tot de kwalificatiereeks voor het WK in Qatar. Daarmee werd Wales het land met de langste tussenpoos tussen twee WK-deelnames. Egypte en Noorwegen waren beide al eens 56 jaar afwezig.

Het recentste WK waar de Verenigde Staten aan deelnamen was de editie van 2014. Toen was de tweede ronde het eindstation voor de Amerikanen. De Belgen waren destijds te sterk.