D66-leider Kaag op het congres
NOS Nieuws

Kaag: kans op recessie, harde bezuinigingen zien te voorkomen

De kans op een recessie neemt toe. Die waarschuwing gaf D66-leider en minister van Financiën Kaag op het congres van haar partij in Rotterdam. Kaag wil daarbij harde bezuinigingen voorkomen en kondigt voorzichtig aan dat het kabinet volgend jaar moeilijke keuzes moet maken.

"Er is geen gratis geld. Dat betekent ook nu hervormen om de economie te versterken en de financiën op orde te brengen", zei Kaag. "Wat we met de ene hand uitgeven moet eerst met de andere zijn binnengekomen."

Nog grotere steunpakketten zijn niet goed te betalen en jagen de inflatie onbedoeld aan, zegt zij.

'Debat ontgiften'

Waar vandaag op het VVD-congres het asielvraagstuk leidde tot discussie, was dat bij D66 niet het geval. De leden namen unaniem een motie aan voor de zogenoemde 'spreidingswet' voor asielzoekers.

Kaag zocht die discussie ook niet op en wil op zoek naar "het compromis". Zij riep haar partijgenoten in gemeenten op ruimhartig mee te werken aan de opvang van asielzoekers.

Over de discussie die nu tussen de regeringspartijen plaatsvindt zei zij: "We moeten in ons land in staat zijn een breed en realistisch migratiedebat te voeren op basis van kennis en feiten. En daarmee het debat ontgiften."

Persoonsbeveiliging

Kaag, die in de zaal zichtbaar persoonsbeveiliging om zich heen had, vroeg opnieuw aandacht voor wat zij noemde de stelselmatige ondermijning van rechtspraak, wetenschap, journalistiek en landsbestuur.

"Waakzaamheid is geboden", zei Kaag. "Het is niet genoeg om op te staan." Zij vindt dat er snel een antwoord moet komen op de vraag hoe moet worden omgegaan met "partijen die onze zorgvuldig opgebouwde democratie moedwillig schaden en willen afbreken". Afgelopen week pleitte de Kamerfractie van D66 ervoor het makkelijker te maken politieke partijen te verbieden.

Zij haalde de onthulling van een muurschildering aan met de uitspraak van partijoprichter Hans van Mierlo: 'We moeten een revolutie maken voordat die uitbreekt'.

Kaag: "Hij bedoelde: we moeten verbinding maken voordat de burger zich definitief afkeert van de politiek. En die opdracht voel ik ook en daarom vraag ik om uw vechtlust, voordat anderen onze maatschappij ontwrichten."

Oekraïne

Net als VVD-leider Rutte op het VVD-congres wijst zij op het belang, ook voor Nederland, dat Rusland de oorlog in Oekraïne niet wint.

"De Oekraïners staan in het vuur van de existentiële strijd tussen vrijheid en onderdrukking. Zij staan er ook voor ons landsbelang, het belang van onze Europese Unie en onze veiligheid. Dat staat op het spel."

Nederland moet Oekraïne daarom blijven helpen bij de oorlog, later bij de wederopbouw en bij het veroordelen van "de Russische oorlogsmisdadigers en hun handlangers, het liefst in Den Haag", aldus Kaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl