Politiepost bij het huis van D66-leider Sigrid Kaag na een demonstratie met een fakkel
NOS Nieuws

Steeds meer meldingen van ernstige bedreigingen politici

Het aantal ernstige bedreigingen van Kamerleden en bewindspersonen neemt snel toe, meldt de politie. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er ruim duizend meldingen van opruiing en bedreiging binnengekomen bij het Team Bedreigde Politici (TBP), tegenover 588 meldingen in heel 2021, blijkt uit cijfers van de politie.

Sinds het coronajaar 2020 is er sprake van meer bedreigingen, zegt Ruud Gründmann, teamleider TBP bij de politie: "Niet alleen online, maar ook fysiek. Ook de ernst en intensiteit van de incidenten zijn veranderd. Steeds vaker worden politici en bewindspersonen belaagd en uitgejouwd. Dat leidt niet altijd tot een aangifte, maar het is wel tekenend voor deze tijd."

Het aantal bedreigingen stijgt door een groeiende maatschappelijke onrust, aldus de politie, maar ook doordat politici er sneller melding van maken of aangifte doen.

In 2020 ging het om 600 meldingen, in 2019 om 393. In 2018 was er een piek van 620 meldingen van bedreiging. Dat was vooral een gevolg van veel meldingen van PVV-leider Geert Wilders, waarbij het in veel gevallen ging om bedreigingen van buiten de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl