Rutte bij het VVD-congres in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

VVD-leden steunen asielwet, Rutte belooft terugdringen asielinstroom

VVD-leider Rutte belooft de VVD-leden dat de instroom van asielzoekers "substantieel" wordt teruggedrongen. "Anders kunnen we zo niet verder in dit land", zei hij op het najaarscongres van zijn partij in Rotterdam.

Rutte beloofde dat hij hier met het kabinet de komende maanden hard aan zal werken. Hij probeert de gelederen van zijn partij gesloten te houden als het gaat om controversiële onderwerpen als het stikstofbeleid en dus het asielbeleid.

"Als het lukt, en het moet lukken, dan bereik je een aantal dingen", zei Rutte. "In Ter Apel hoeft niemand op het gras te slapen. En we hebben geen gevoelige discussie over de zogenoemde spreidingswet nodig."

Op het programma stond het stemmen over een motie die zich uitsprak tegen de wet van VVD-staatssecretaris Van der Burg die gemeenten kan dwingen asielzoekers op te vangen. Maar een overgrote meerderheid van ongeveer driekwart van de leden sprak juist steun uit voor de wet.

Eerder kwam de VVD-fractie al in opstand tegen de wet. Rutte kwam toen langs bij de fractie om toezeggingen te doen over het beperken van de asielinstroom. De Kamerleden gingen hiermee akkoord, net als de leden vandaag.

Op het vorige congres spraken de leden zich uit tegen het stikstofbeleid van de eigen minister Van der Wal. De partijtop wilde voorkomen dat zoiets vandaag ook gebeurde met het asielbeleid, en dat is dus gelukt.

Ongenoegen

Ook het stikstofbeleid is weer onderwerp van gesprek in Rotterdam. Er is zelfs een motie die beide dossiers met elkaar verbindt. Leden willen via een motie regelen dat er geen verplichte asielopvang komt voor gemeenten "die de stikstofopgave en dus het bouwen compliceren".

In de loop van de dag wordt over alle moties gestemd. Vanmorgen verzamelden zich al verschillende boeren in tractoren met claxons en zwaailichten bij het congresgebouw in Rotterdam.

Protest bij het VVD-congres

Rutte riep de VVD-leden op niet te luchtig te denken over de inval van Rusland in Oekraïne. "Er zijn mensen die zeggen 'laat Poetin maar zijn gang gaan, dan wordt het weer rustig'. Die mensen hebben heel erg ongelijk", zei Rutte.

De partijleider hield de leden voor dat "Poetin met druipende mondhoeken" naar andere delen van Europa kijkt als hij deze oorlog wint. "Dat is ook voor ons land een directe bedreiging."

Edith Schippers

"Zij is terug", zei Rutte over oud-minister Schippers, die de lijsttrekker wordt voor de Eerste Kamerverkiezingen. Schippers wordt binnen de partij genoemd als de opvolger van Rutte, al heeft ze zelf gezegd dat ze die ambitie niet heeft.

"Wat verder je ambities ook nog kunnen zijn, heel veel succes", zei Rutte tegen haar. "Ze haat dit grapje, daarom is het zo leuk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl