Edith Schippers
NOS NieuwsAangepast

Schippers: geen ambitie om Rutte op te volgen, maar niet uitgesloten

Het is niet de ambitie van VVD-prominent Edith Schippers om Mark Rutte op te volgen, maar ze sluit nooit iets uit, zegt ze in een filmpje dat verspreid is door de VVD.

In de video kondigt Schippers aan dat ze zich kandidaat stelt om VVD-lijsttrekker te worden bij de Eerste Kamerverkiezingen. De NOS meldde dat gisteren al, en nu heeft ze dat dus bevestigd. "Ik kan vanaf de zijlijn van alles vinden, maar het past beter bij mij om mee te doen", zegt ze.

"De Eerste Kamer staat net wat verder van de actualiteit, van de waan van de dag", voegt ze eraan toe. Volgens haar is het belangrijk dat de senaat toetst of bedachte oplossingen in de praktijk werken. Schippers benadrukt dat het lidmaatschap van de Eerste Kamer één dag in de week kost en dat ze de overige dagen bij DSM blijft werken. Ze is voorzitter van de raad van bestuur van DSM Europa.

In de video zegt Schippers verder dat ze transparant wil zijn over wat ze naast haar Kamerlidmaatschap doet. Als het in de Eerste Kamer over DSM zal gaan, laat ze dat aan haar collega's over en wil ze niet bij besluiten betrokken zijn. Dat is volgens haar anders wanneer het over het bedrijfsleven in zijn algemeenheid gaat, bijvoorbeeld over het vestigingsklimaat. "Dan is het juist belangrijk dat ik mijn ervaring daar inbreng."

Rutte zegt op Twitter verheugd te zijn "dat Edith weer terugkeert naar de Haagse politiek door zich verkiesbaar te stellen als lijsttrekker." Volgens Rutte is zij door haar grote kennis en ervaring de persoon om leiding te geven aan de fractie in de Eerste Kamer.

De 58-jarige Schippers was onder meer minister van Volksgezondheid en Kamerlid voor de VVD. Veel VVD'ers zien in haar op termijn de ideale opvolger van partijleider en premier Rutte (55). De Eerste Kamer wordt gekozen door Provinciale Staten. De Statenverkiezingen zijn volgend jaar op 15 maart en die voor de senaat ruim twee maanden daarna.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl