FIFA-scheidsrechterbaas Pierluigi Collina
NOS Voetbal

Dagboek Doha: de machtige blik van scheidsrechtersbaas (én legende) Collina

 • Thierry Boon

  Redacteur in Qatar

 • Thierry Boon

  Redacteur in Qatar

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

"Je moet de foto wel snel maken", zegt een oudere, kale man tegen een fan die de selfiestand op zijn telefoon maar niet weet te vinden. "Sorry", klinkt het met een prachtig Italiaans accent. Snel verdwijnt hij. Vlak voordat er meer fans om een foto gaan smeken.

Pierluigi Collina is één van de beste scheidsrechters aller tijden. Die ogen! Met zijn indringende blik leek het alsof hij topspelers in een trance kon brengen.

Van Champions League-finale tot Olympische Spelen en van Europa League- tot WK-finale: eind jaren 90, begin jaren 2000 was de Italiaan dé man.

Collina op het EK in 2004 met Jan Koller van Tsjechië

Tegenwoordig is Collina, 62 jaar, in dienst van de FIFA. Hij is voorzitter van het scheidsrechterscomité. En in die hoedanigheid schuift hij zo vlak voor het WK aan bij de persconferentie over de spelregels.

Bombastische zaal

Die wordt gehouden in het International Broadcast Centre (IBC). Het kloppende hart van de internationale pers, deze maand in Doha. Buiten is het 32 graden, binnen in het IBC staat de airco op standje Elfstedentocht.

Een bombastische perszaal in een toch al niet klein gebouw. Een enorm podium met een tafel, reclamebord en een megascherm. Een zaal vol goudkleurige bioscoopstoelen, met twee ringen en balkons erboven waar ze in Koninklijk Theater Carré bijna jaloers op zouden worden.

 • NOS
  De imposante persconferentiezaal van de FIFA in Doha
 • NOS
  De zaal van bovenaf

Onaangekondigd opent FIFA-baas Gianni Infantino de bijeenkomst. Hij noemt de arbitrage het belangrijkste team dit WK. "Want zonder hen is er geen toernooi." En hij benadrukt dat zij de zwaarste baan van "ons allemaal" hebben. Immers kijkt iedereen met hen mee.

Als Collina spreekt is iedereen stil

Na een handdruk van Collina, gevolgd door een ietwat geforceerde knuffel, verlaat Infantino het podium. Dan is het de beurt aan Collina. Zijn ogen richten zich naar de zaal. Iedereen luistert.

Er zijn dit WK geen drastische veranderingen in de spelregels, vertelt de Italiaan, die met zijn arbitrageteam langs alle WK-landen is gegaan om de ploegen bij te praten. Maar er zijn wel ontwikkelingen.

Bij de FIFA is men trots op de semi-automatische buitenspeltechnologie, die na te zijn getest op de Arab Cup en het WK voor clubteams nu ook wordt gebruikt op het WK. Een primeur. Collina: "Het maakt ons sneller en accurater."

De nieuwe buitenspeltechnologie in beeld

Verder wil hij dat de scheidsrechters spelers meer in bescherming nemen, overtredingen (bewust of onbewust) eerder straffen en meer blessuretijd bijtrekken. "We willen geen duels meer met 42 minuten zuivere speeltijd", klinkt het.

Pierluigi Collina. Hij lijkt soms streng, soms zachtaardig. Eerlijk is eerlijk: zijn boodschap mag nu misschien niet heel indrukwekkend zijn, die kenmerkende blik is dat nog altijd wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl