Foto's van de slachtoffers bij de rechtbank
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Almelose kruisboogschutter 'heeft geen woorden' voor drama met twee doden

De Almelose kruisboogschutter kan naar eigen zeggen niet geloven dat hij in staat was om tientallen keren op twee vrouwen in te steken. Hij blijft volhouden dat hij geen herinneringen heeft aan het drama, bleek op de eerste van vier zittingsdagen in de rechtbank.

Bij het kruisboogdrama in september vorig jaar kwamen twee vrouwen met in totaal 26 messteken om het leven in een flatwoning in Almelo. Een verpleegkundige belde op het balkon 112 en wist te ontkomen. Ze raakte door de val zwaargewond.

Slecht geheugen

"Ik kan niet geloven dat ik tot zoiets in staat ben. Ik heb hier geen woorden voor", zei hij. Uit het verslag van het Pieter Baan Centrum (PBC) blijkt dat de verdachte heeft meegewerkt aan het onderzoek, schrijft RTV Oost.

Hij wil niet bekennen, omdat hij zegt geen herinneringen aan die dag te hebben. Naar eigen zeggen heeft hij een slecht geheugen: "Ik weet niet eens meer wat ik gisteren heb gedaan."

Toch blijkt uit onderzoek in het PBC dat er gaandeweg steeds meer flarden naar boven zijn gekomen. Tijdens dat onderzoek zou hij ook gezegd hebben dat "de herinneringen nog wel ergens zouden kunnen zitten".

Gebonk op de voordeur

De rechtbank schetste volgens RTV Oost een gedetailleerd beeld van de gebeurtenissen op die 17e september. De twee slachtoffers en de verpleegkundige waren in de flatwoning op de tweede verdieping en werden opgeschrikt door gebonk op de voordeur. Ze deden de deur open, maar vervolgens snel weer dicht.

Vervolgens heeft de dader zestien keer met een mes op de voordeur ingestoken. Drie keer ging het mes dwars door de deur. Toen de man ondanks de sloten door de deur kwam, werden de twee vrouwen neergestoken.

Een van de agenten die naar de woning toekwamen, hoorde een soort "beestachtige geluiden" uit de flat komen.

Gericht geschoten met kruisboog

De naam van de zaak is ontleend aan de gebeurtenissen na de steekpartij. De man stond toen met een kruisboog op zijn balkon en zou meerdere keren gericht hebben geschoten, zowel op de verpleegkundige als op politiemensen. Een scherpschutter schoot hem in de borst. Hij raakte ernstig gewond, maar overleefde het.

In de woning van de verdachte werd een kussen gevonden met daarop een poster van de Amerikaanse oud-president Trump, waarop geschoten was. Ook lagen er meerdere messen en pijlen in huis.

De volgende zittingen in deze zaak zijn op 21, 28 en 29 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl