Zuid-Koreanen kijken in Seoul naar een uitzending over de lancering
NOS Nieuws

Noord-Koreaanse ballistische raket in zee beland, protest van Japanse premier

Noord-Korea heeft opnieuw een ballistische raket afgevuurd. Het projectiel belandde in de Japanse Zee, ongeveer 200 kilometer ten westen van het meest noordelijke Japanse eiland Hokkaido. De Japanse premier Kishida noemt de Noord-Koreaanse lancering "absoluut onacceptabel".

Premier Kishida zei dat er geen meldingen waren van schade, maar dat de herhaaldelijke raketlanceringen niet kunnen worden getolereerd.

Tweede dag op rij

Volgens Zuid-Korea was de raket waarschijnlijk een intercontinentale raket, een type wapen dat een zeer grote afstand af kan leggen. De raket zou in oostelijke richting gelanceerd zijn vanaf een basis bij de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

Gisteren lanceerde Noord-Korea ook al een ballistische raket die in de Japanse Zee terechtkwam. Die lancering volgde op het dreigement van Pyongyang met zwaardere militaire acties te komen als de Verenigde Staten en Zuid-Korea militaire oefeningen blijven houden in de regio.

Dit jaar heeft Noord-Korea een recordaantal tests met ballistische raketten uitgevoerd. Pyongyang heeft ook honderden artilleriegranaten in zee geschoten als waarschuwing aan het Zuiden en Amerika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl