Basromeijnfilms.nl
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Nieuwe beelden laten Rotterdam zien vlak na bombardement WO II

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van Rotterdam na het bombardement van 14 mei 1940.

"De puinhopen roken nog, je ziet smeulende resten, het moet kort na het bombardement geweest zijn", zegt filmarchivaris Bas Romeijn tegen de regionale omroep Rijnmond. Hij publiceert vandaag een 8 millimeter filmpje dat hij kort geleden heeft ontdekt.

"Er wordt niet gewerkt, je ziet mensen in hun zondagse pak, dus ik denk dat het op een zondag is opgenomen", gaat Romeijn verder. "Wat mij het meest heeft getroffen van dit filmpje is de sfeer van aan de ene kant ramptoerisme en aan de andere kant het perplexe van hoe ze rondlopen. Je ziet de mensen stomverbaasd rondlopen."

Bekijk hier een aantal fragmenten uit het filmpje:

Nieuwe historische beelden van Rotterdam na het bombardement

Om het verzet van het Nederlandse leger te breken, voerden de Duitsers op 14 mei 1940 een grootscheeps bombardement uit op Rotterdam. Binnen een kwartier werd een groot deel van de historische binnenstad vernietigd, 1150 mensen kwamen om het leven, meer dan 80.000 mensen raakten dakloos.

Een roerloze figuur

In het nu ontdekte filmpje geven titelkaarten aan waar de beelden zijn opgenomen. 'Langs de Schie' staat er bijvoorbeeld op een kaart, waarna de puinhopen langs het water te zien zijn. Midden op de puinhopen staat een roerloze figuur, de schouders opgetrokken, armen langs het lichaam. Alles om hem heen lijkt stil te staan.

Even verderop lopen drommen mensen door de ravage. Het filmpje van ongeveer vijf minuten gaat langs verschillende locaties in het centrum van de stad en laat de verwoesting zien.

Romeijn loopt niet voor het eerst tegen bijzondere filmbeelden aan. Hij beheert al veel langer de website Bas Romeijn Films waarvoor hij oude films laat digitaliseren. Vervolgens bewerkt en monteert hij de beelden tot nieuwe filmpjes. Hij krijgt materiaal van mensen die het zelf nog hebben liggen, uit nalatenschappen en hij speurt zelf archieven af.

De bijzondere beelden van kort na het bombardement komen uit de nalatenschap van amateurfilmer Joop Stolk (1918-1995):

Advertentie via Ster.nl