NOS SchaatsenAangepast

Stolz sprint ook op 1.000 meter naar goud, brons Hoolwerf op massastart

Stolz pakt ook wereldbekergoud op 1.000 meter, Nederlanders naast het podium

Er staat dit wereldbekerweekend geen maat op Jordan Stolz. De pas 18-jarige schaatser uit Amerika won vrijdag al overtuigend de 1.500 meter en sprintte zondag in Stavanger naar de winst op de 1.000 meter.

De Nederlanders eindigden niet op het podium. Zilver was er, net als bij de Olympische Spelen, voor Laurent Dubreuil, de Japanner Ryota Kojima pakte het brons.

Doorbraak Stolz

Stolz debuteerde vorig seizoen in de World Cup, pakte zilver in Calgary en verbeterde daar zijn eigen wereldrecord voor junioren. Het betekende zijn doorbraak bij de senioren. Later in het seizoen stond hij voor het eerst op de Spelen, waar hij in de middenmoot eindigde, en eindigde hij bij de WK sprint net naast het podium.

Bij de eerste wereldbeker van dit seizoen is zijn naam in de wereldtop definitief gevestigd. "Ik heb niet echt iets anders gedaan dan in de afgelopen twee jaar", erkent Stolz. "Ik at goed, deed wat aan gewichtheffen. Ik werd gewoon sterker."

Tuitert over 'uniek talent' Stolz: 'Nederlanders zullen aan hun achterhoofd krabben'

Komend jaar focust hij zich vooralsnog met name op de WK junioren, van 10 tot 12 februari in Inzell. Daarna volgen de WK afstanden. "Het liefst rijd ik daar alle afstanden", zei Stolz met een voorzichtige lach op zijn gezicht vrijdagavond na zijn zege op de 1.500 meter. "Misschien alleen de 10 kilometer niet."

Voor de World Cup in Stavanger was Stolz naar eigen zeggen niet heel goed voorbereid. "In Heerenveen zou het beter moeten gaan, dan ben ik uitgeruster."

Tegen olympisch kampioen Krol

Bij de eerste wereldbekerrace over 1.000 meter van het seizoen was hij in zijn rit gekoppeld aan olympisch kampioen Krol. Stolz opende sneller dan de Nederlander en trok in de eerste volle ronde hard door.

Krol haakte nog even aan, maar zag Stolz op de laatste kruising al heel snel onderdoor komen. De Amerikaan finishte in 1.08,73. Krol zette een tijd van 1.09,65 neer, waarmee hij op de vijfde plaats eindigde.

"Als iemand sneller is moet je daar respect voor hebben. Hij doet het heel erg goed", zei Krol over winnaar Stolz, die vervolgens zijn eigen race analyseerde. "Technisch was het helemaal niet zo slecht, maar in de laatste ronde beweeg ik te traag, vooral in de bochten."

Krol blij met stapje omhoog: 'Maar ik beweeg te traag, vooral in de bochten'

"Dit was tenminste weer een verbetering ten opzichte van de 1.500 meter (waarop hij zestiende werd, red.), dat was zorgelijk. Het was roestig, daar moeten we nog eens goed naar kijken."

De zesde plaats was voor Hein Otterspeer met 1.09,77. Wesley Dijs zette de negende tijd neer (1.09,92). Joep Wennemars, die dit seizoen zijn debuut maakt bij de senioren, dook net onder de 1.10 (1.09,99) en werd daarmee tiende. De laatste plaats was voor Louis Hollaar, die 1.10,91 liet noteren.

Brons Hoolwerf op massastart

Op het afsluitende onderdeel van het wereldbekerweekend in Stavanger was er nog wel een Nederlandse medaille: Bart Hoolwerf pakte brons op de massastart. Hij won de sprint van de grote groep achter Felix Rhijnen uit Duitsland en Gabriel Odor uit Oostenrijk, die met zijn tweeën een gaatje hadden geslagen.

Rhijnen won de sprint om het goud en pakte zijn eerste overwinning in de wereldbeker. Naast Hoolwerf had ook Hollaar zich geplaatst voor de finale. Hij eindigde als zevende.

Hoolwerf pakt brons op massastart in Stavanger, goud voor Rhijnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl