FTX-oprichter Sam Bankman-Fried
NOS Nieuws

'Zeker 1 miljard dollar weg na verdachte transacties op cryptobeurs FTX'

Zeker 1 miljard dollar aan cryptomunten is verdwenen van cryptobeurs FTX, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. FTX-oprichter Sam Bankman-Fried heeft 10 miljard dollar aan klantengeld van het platform overgeboekt naar zijn eigen investeringsbedrijf Alameda, en daarvan zou nu 10 procent spoorloos zijn.

Onduidelijk is of het geld gestolen is, door Bankman-Fried of door anderen. FTX meldt zelf in een bericht op Twitter dat er "ongeautoriseerde transacties" zijn vastgesteld. Ook analisten zeggen dat er vele honderden miljoenen dollars aan cryptomunten aan het platform zijn onttrokken.

Een adviseur van het bedrijf zegt dat daarom alle digitale bezittingen van FTX verplaatst worden naar opslagplekken die niet zijn verbonden met internet, "om de schade te beperken".

Het Amerikaanse cryptoplatform, een grote naam in de cryptohandel, raakte deze week in grote financiële problemen en vroeg gisteren in de Verenigde Staten uitstel van betaling aan. Bankman-Fried moest meteen vertrekken als ceo.

Zijn imperium kwam aan het wankelen door de waardedaling van de eigen munt die FTX uitgeeft, de FTT. Beleggers haalden binnen 72 uur zo'n 6 miljard dollar aan cryptomunten van het platform af. De cryptobeurs kampte daardoor met acute liquiditeitsproblemen. Even leek het erop dat concurrent Binance het bedrijf zou redden met een overname, maar Binance zag daar toch van af.

Ook allerlei andere cryptomunten, waaronder de bitcoin, daalden hard in waarde door de chaos bij FTX.

Argentinië

Eerder vandaag gingen er geruchten dat Bankman-Fried naar Argentinië gevlogen zou zijn. Tegen Reuters zegt hij dat dat niet waar is, en dat hij op de Bahama's zit. Daar is het hoofdkantoor van FTX gevestigd.

Eerder werd bekend dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC de gang van zaken bij FTX al maanden onderzoekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl