NOS Nieuws

Binance kondigt overname FTX aan; crypto-koersen dalen

's Werelds grootste cryptobeurs, Binance, wil het handelsplatform FTX overnemen, dat ook tot de top 10 van grootste cryptobeurzen hoort. Er gingen al langer geruchten dat FTX in problemen verkeerde. De voorgenomen overname leidt tot koersdalingen van bitcoin en ethereum. De koers van bitcoin daalde met 10 tot 14 procent tot 18.000 dollar.

"Gevolg is meer centralisatie in de cryptowereld en daarvoor was crypto niet gemaakt", zegt Teunis Brosens, crypto-expert bij ING. "Beleggers lijken in paniek door geruchten over financiële problemen van FTX. Iedereen die in crypto zit weet hoe volatiel het kan zijn. Dus de koersdalingen vallen me nog mee."

Daarnaast is het nog maar de vraag wat er over is van FTX. De baas van Binance, Changpeng Zhao, heeft de overname aangekondigd met het voorbehoud dat hij eerst de boeken wil onderzoeken. "Gegeven het feit dat klanten bij FTX weglopen, is nog maar de vraag of de overname doorgaat."

Crypto-winter

Precies een jaar geleden stonden de meeste cryptomunten er nog erg goed voor. De bitcoin was bijna 70.000 dollar waard. Maar dit voorjaar kelderden de cryptokoersen, onder meer doordat stablecoin terraUSD implodeerde en cryptobank Celsius zijn tegoeden bevroor.

"Beleggers zijn sindsdien geschrokken en de interesse en het enthousiasme voor crypto zijn ver te zoeken", aldus Brosens. "Sindsdien lijkt de markt vrij stabiel. Stabiel, maar vrij laag. Het is sinds het voorjaar crypto-winter. En nu er weer een grote speler omvalt, zie je dat beleggers daarop reageren en dalen de koersen weer."

Eerder schatte onderzoeksbureau Kantar dat 1,6 miljoen Nederlanders geld in cryptomunten hebben gestoken. In de cryptomarkt zijn er nog nauwelijks regels en worden beleggers minder beschermd door toezichthouders dan bijvoorbeeld in de aandelenhandel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl