Bezoeker op een Bitcoin-conferentie in april
NOS Nieuws

Bitcoin hard onderuit na bevriezen tegoeden cryptobank

Opnieuw een dramatische dag voor de bitcoin. De afgelopen 24 uur zakte de koers met zo'n 18 procent.

De al bestaande onzekerheid op de cryptomarkt kreeg een extra zwengel door problemen bij 'cryptobank' Celsius Network. Die bevroor vandaag de tegoeden vanwege liquiditeitsproblemen.

Via de app van Celsius kunnen beleggers hun virtuele munten uitlenen aan investeerders. Anders dan bij andere banken vallen deze tegoeden niet onder een garantiestelsel. Afgelopen dagen ontstond de angst dat Celsius niet zou kunnen terugbetalen als mensen massaal hun bitcoin zouden weghalen.

Bankrun?

Die angst voor een bankrun lijkt ook de reden dat de cryptobank nu de tegoeden bevriest. "Wij ondernemen deze actie vandaag om Celsius in een betere positie te brengen om na verloop van tijd zijn terugtrekkingsverplichtingen na te komen", schrijft het bedrijf in een blog.

De actie van Celsius maakte de onrust alleen maar groter, waardoor de bitcoinkoers al de hele dag in schokken zakt. Rond 17.00 uur Nederlandse tijd was een bitcoin nog 22.700 dollar waard (ongeveer 21.760 euro).

Andere bitcoinplatformen lijken nog niet geraakt, maar door de koersdalingen lopen ook zij risico. "Ik heb voor de zekerheid wel alvast wat van mijn crypto bij andere platformen weggehaald", deelt de Nederlandse cryptoblogger Meer of Mynder met zijn volgers. "Niet volledig, maar ik wil mijn exposure voor deze mogelijke olievlek toch even beperken."

TerraUSD

Begin mei ging de bitcoin ook al hard onderuit. Binnen een paar dagen verloor de virtuele munt toen 30 procent aan waarde. Toen was de implosie van de 'stabiele' terraUSD de oorzaak van de koersval.

De munt is nu ongeveer evenveel waard als eind 2020 en heeft nog maar een derde van de waarde in oktober, toen die piekte op ongeveer 66.000 dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl