NOS Nieuws

Cryptobeurs FTX vraagt uitstel van betaling aan, topman vertrekt

Het Amerikaanse handelsplatform FTX heeft uitstel van betaling aangevraagd. Ook vertrekt oprichter en topman Sam Bankman-Fried. Dat meldt de cryptobeurs op Twitter. FTX kampt met een tekort van bijna 9 miljard euro.

Er heerst al langer onrust bij FTX, waar gebruikers een cryptorekening konden openen en coins konden verhandelen. Het bedrijf was op zoek naar financieringen terwijl klanten massaal hun ingelegde geld terughaalden. Toezichthouders hadden ondertussen sommige bezittingen van het bedrijf bevroren.

Bronnen meldden eerder aan persbureau Reuters dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC al maanden onderzoek doet naar FTX.

Geen overname

Cryptobeurs Binance zou FTX overnemen, maar woensdagavond werd gemeld dat de deal toch niet doorgaat. In een verklaring werd gezegd dat de geldproblemen bij FTX "te groot zijn om het hoofd te kunnen bieden".

Hierdoor daalden allerlei cryptomunten, waaronder de bitcoin, hard in waarde. Ten opzichte van zondag staat de bitcoin maar liefst 21 procent lager. Dat is het laagste niveau sinds eind 2020.

De situatie van FTX heeft ook tot veel opschudding geleid op de beurs. Cryptobedrijven als Coinbase, Riot Blockchain en Marathon Digital leverden vrijdag in de openingshandel op Wall Street tot bijna 5 procent aan waarde in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl