Het bitcoin-logo in een winkelcentrum in Hong Kong
NOS NieuwsAangepast

Crypto-koersen dalen nog verder na soap rond grote overname

De koersen van cryptomunten zijn de afgelopen dagen fors gedaald. De bitcoin is nu nog zo'n 16.000 dollar waard, het laagste niveau sinds november 2020. Precies een jaar geleden stonden de meeste cryptomunten er juist nog erg goed voor. De bitcoin stond toen op bijna 70.000 dollar.

Aanleiding voor de waardedalingen zijn de overnameplannen van 's werelds grootste cryptobeurs, Binance. Dat maakte gisteren bekend zijn noodlijdende concurrent FTX te willen kopen. De voorgenomen overname leidde gisteren al tot forse koersdalingen van bitcoin en ethereum, de twee grootste munten.

Bank run

Inmiddels is duidelijk dat Binance toch afziet van de overname van FTX. In een verklaring zegt de cryptobeurs dat de liquiditeitsproblemen bij FTX te groot zijn om het hoofd te kunnen bieden. FTX was met de overname akkoord gegaan nadat het handelsplatform te maken had gekregen met de crypto-equivalent van een 'bank run', waarbij mensen massaal hun munten opnamen.

Na de bevestiging dat Binance zich inderdaad terug zou trekken, zakte de koers van bitcoin verder weg. Dat de koers door de overname-aankondiging van Binance aanvankelijk wegzakte, heeft volgens kenners te maken met de aard van het cryptosysteem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl