NOS Schaatsen

Dieper zitten, hoger eindigen op Noors krabbelijs: 'Dit is geen wonderbaan, zeker niet'

Dieper zitten, hoger eindigen: Krol wil het weer laten zien bij wereldbeker Stavanger

1.46,07. Die tijd hangt geen enkele olympisch kampioen op de 1.500 meter boven zijn bed. Thomas Krol reageert twee weken geleden dan ook vooral opgelucht dat zijn derde plek bij de wereldbekerkwalificatie voor de schaatsmijl genoeg blijkt voor deelname aan de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen, vrijdag in Noorwegen.

"Ik moet meer met mijn kont zakken. Een aantal spieren zat vast", zegt Krol vlak na die race, waarvan men dacht dat hij die slapend zou winnen. Een dag later is de kwalificatie voor de 1.000 meter net zo'n worsteling. Vierde plek in 1.08,52: verslagen door Hein Otterspeer - kan gebeuren - maar ook door jonkies Joep Wennemars en Louis Hollaar.

Toch is het ook op de kilometer genoeg voor een wereldbekerticket. En dus schaatst Krol vrijdag 'gewoon' de 1.500 meter en zondag de 1.000 meter. Dat hij nog niet vlekkeloos rijdt, zit hem zelf ook niet lekker. "Ik baal ervan", zegt Krol op het middenterrein in de Sørmarka Arena in Stavanger.

Thomas Krol

"Ik kom niet voor een vierde plek op de 1.000 meter. Ik wil het gewoon beter doen." Geef Krol maar een handvol Noren, Zuid-Koreanen of Canadezen om te verslinden. "Ik vind het heel leuk om mij te meten met de buitenlandse concurrentie."

Hollandse dominantie in Stavanger lijkt Krol sterk. "Het zou kunnen, maar het wordt zeker lastig gezien het niveau van Jordan Stolz en Laurent Dubreuil." Van De Grote Vier op de 1.000 meter van vorig jaar - met Krol, Otterspeer, Kjeld Nuis en Kai Verbeij stonden er vier Nederlanders in de topvijf van het eindklassement - hebben Verbij en Nuis zich niet geplaatst.

  • NOS
    Schaatsprogramma vrijdag
  • NOS
    Schaatsprogramma zaterdag
  • NOS
    Schaatsprogramma zondag

Nieuwe namen staan op de baan. "Wie weet wat onze Joep (Wennemars, red.) kan", zegt Krol opgetogen. "We gaan het zien."

'Beter schaatsen, dieper zitten'

Krol concentreert zich momenteel vooral op zichzelf. "Ik wil beter schaatsen, dieper zitten vooral. Als dat lukt, dan ben ik al tevreden. Ik weet zeker dat als ik dat doe, dat ik dan een stuk hoger ga eindigen."

Krol blijft bescheiden. "Als ik zo rij als de weken voor de wereldbekerkwalificatie vind ik het lastig te zeggen dat ik ze even ga winnen, omdat ik nog niet in topvorm ben."

Kijkend naar de concurrentie is wel het een en ander mogelijk, denkt Krol. "Doordat Kjeld en Kai er al niet zijn. Plus: door een opstootje in Zuid-Korea is de nummer drie van de Spelen er ook niet bij. Kim Min-seok."

"Amerikanen hebben er soms een handje van dat ze wat minder zijn. Geen olympisch jaar. Ik weet niet waar Joey Mantia is, bijvoorbeeld. Niet hier, volgens mij. Het is altijd de vraag waar hij uithangt."

De aanwezigheid van Stolz zet Krol wel op scherp. "Die was vorig jaar zeventien jaar. Dat je zo hard rijdt op die leeftijd, dat is ongekend. Ik had verwacht dat hij nog wel wat beter ging schaatsen, ja. Salt Lake is een wonderbaan, maar hij moet het hier laten zien."

Vergeleken met Salt Lake City is de Sørmarka Arena een krabbelbaantje, ook al ligt het in fraai fjordengebied. "Dit is geen wonderbaan, zeker niet. Het ijs is vrij snel wit. Maar we zullen het ermee moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl