Activisten lijmen zich vast aan Campell's Soup Cans
NOS NieuwsAangepast

Australische klimaatactivisten lijmen zich vast aan werk Andy Warhol

Klimaatactivisten hebben zich in een museum in de Australische hoofdstad Canberra vastgelijmd aan een bekend kunstwerk van Andy Warhol. Het voorval volgt op een reeks soortgelijke acties over de hele wereld, waarmee aandacht gevraagd wordt voor de klimaatcrisis.

Op videobeelden, online gezet door de Australische actiegroep Stop Fossil Fuel Subsidies, is te zien hoe twee vrouwen blauwe krabbels zetten op de glasplaten voor een deel van Campbell's Soup Cans van de wereldberoemde kunstenaar.

Daarna lijmen ze zich vast aan de lijsten:

Klimaatactivisten lijmen zich vast aan 'soepkunstwerk' Andy Warhol in Australië

Voordat de lijm kon drogen, werden de vrouwen het gebouw uitgestuurd. Het museum laat weten dat het dergelijke acties afwijst.

'Losgeslagen kapitalisme'

In een verklaring van Stop Fossil Fuel Subsidies zegt activist Bonnie Cassen: "Andy Warhol verbeeldt met deze serie het losgeslagen consumentisme. Wij hebben nu losgeslagen kapitalisme. Terwijl gezinnen moeten kiezen tussen medicijnen of eten voor hun kinderen, boeken fossielebrandstofbedrijven recordwinsten. Toch geeft onze regering 22.000 dollar per minuut uit aan deze industrie."

In musea over de hele wereld hebben klimaatactivisten de afgelopen weken soortgelijke acties uitgevoerd. Vorige maand gooiden twee jonge demonstranten soep tegen een schilderij van Van Gogh in de National Gallery in Londen. Daarna waren andere beroemde kunstwerken doelwit van acties in onder meer het Mauritshuis in Den Haag en in musea in Rome en Duitsland.

Actie Brandenburger Tor

In Berlijn zijn vandaag twee klimaatactivisten de Brandenburger Tor opgeklommen. Bovenaan het beroemde bouwwerk hebben ze een spandoek opgehangen met daarop de tekst: "Op deze dag van de hereniging hopen wij voor iedereen dat ze overleven. Wij zijn de laatste generatie".

Het is vandaag 33 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. Activist Maja Winkelmann, die met haar zus de stadspoort beklom, licht de actie toe in een verklaring op de website van actiegroep Letzte Generation: "Op de dag van de hereniging staan we als samenleving aan de afgrond. We moeten nu beslissen: willen we samen overleven of alleen sterven? Ik denk dat ik van mijn regering kan verwachten dat ze voor iedereen zorgt." De activist zegt morgen te willen onderhandelen met de Duitse regering.

Klimaatactivisten hebben een spandoek opgehangen aan de Brandenburger Tor in Berlijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl