Een paar uur na het begin van de actie grepen de politie en marechaussee op het privéjetterrein
NOS Nieuws

Alle opgepakte klimaatactivisten rond actie op privéjetterrein Schiphol vrij

Alle demonstranten die gisteren zijn opgepakt bij de protestactie op Schiphol zijn weer vrij. De marechaussee schrijft in een tweet dat de laatste activist gisteravond rond 23.30 uur werd heengezonden.

In totaal werden er ruim 200 mensen aangehouden bij het protest van Greenpeace en Extinction Rebellion, waarbij klimaatactivisten het privéjetterrein van de luchthaven bezetten. Er loopt nog een onderzoek naar onder meer vernielingen die zijn aangericht bij de actie en het betreden van verboden terrein.

De burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans, bekritiseerde gisteren op Twitter het protest bij de privéjets. "Dit heeft niets te maken met de demonstratie zoals afgesproken", schreef ze. Volgens Schuurmans zal alle "directe en indirecte" schade op de actievoerders en organisatoren verhaald worden.

Aan het begin van de middag drongen klimaatactivisten binnen op het terrein. Ze klommen met ladders over de hekken, anderen braken door de omheining. De actievoerders gingen onder privéjets zitten om te voorkomen dat ze konden opstijgen. Enkelen ketenden zich vast aan de toestellen.

Volgens een woordvoerder van Greenpeace probeerden meer dan 500 actievoerders de privéjets tegen te houden. Sommigen fietsten over het terrein. Een paar uur na het begin van de actie besloten politie en marechaussee in te grijpen.

Dat leidde tot een kat-en-muisspel:

Kat-en-muisspel: klimaatactivisten op Schiphol fietsen weg voor marechaussee

Greenpeace had eerder al bekendgemaakt dat er een "verstorende actie" zou komen. Privéjets waren doelwit vanwege de vervuiling die ze veroorzaken.

De EBAA, de Europese branchevereniging van de zakelijke vluchtsector, reageerde verbolgen op het protest. De vereniging stelde gisteren dat een medische vlucht moest uitwijken vanwege de actie. De piloot besloot, met een patiënt aan boord, vanwege de vele mensen op het platform uit te wijken. "Hij kon anders de veiligheid niet garanderen", zei een EBAA-woordvoerder.

Extinction Rebellion en Greenpeace Nederland zeiden in een reactie dat er geen inkomende vluchten waren geblokkeerd: "We hebben gedurende deze dag nauw contact gehad met de autoriteiten, zodat we ruimte kunnen maken voor noodzakelijke vluchten. Wij betreuren het dat deze vlucht zou zijn omgeleid. Dat was omwille van onze actie niet nodig."

Schiphol bevestigde het verhaal van de activisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl