NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 9/11: Nek-aan-nekrace om Congres VS • Kaag in Egypte voor klimaattop

Goedemorgen! De voorlopige resultaten van de tussentijdse verkiezingen in Amerika stromen binnen, en minister Sigrid Kaag van Financiën bezoekt de klimaattop van de VN in het Egyptische Sharm-el-Sheikh.

Het weer: er vallen vanochtend enkele buien in de kustregio's. In de middag wisselen zon en buien elkaar af en de temperatuur stijgt dan naar 14 of 15 graden. De zuidwestenwind waait matig boven land tot vrij krachtig aan zee.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de Verenigde Staten wordt later vandaag duidelijk hoe het politieke landschap er de komende twee jaar uit zal zien, het tellen van de stemmen van de tussentijdse verkiezingen is nog in volle gang. De verwachting is dat de Democraten de macht in het Huis zullen moeten inleveren, maar of ze zich in de Senaat kunnen handhaven is onduidelijk. Amerikaanse media schrijven dat het nog 'too close to call' is.
  • Minister van Financiën Sigrid Kaag reist naar het Egyptische Sharm-el-Sheikh om daar deel te nemen aan de VN-klimaattop. Gisteren werd bekend dat de afgelopen maand in Europa de warmste oktobermaand ooit gemeten is. De temperaturen waren in bijna heel Europa twee graden hoger dan gemiddeld tussen 1991 en 2020.
  • Het Openbaar Ministerie (OM) komt met een strafeis in de zaak rond de overval van een waardetransport in Amsterdam-Noord vorig jaar. Die overval eindigde met een achtervolging in Broek in Waterland. Acht verdachten staan terecht, twee zijn nog voortvluchtig.
  • Ajax speelt een inhaalwedstrijd tegen Vitesse in de Eredivisie, de aftrap is om 20.00 uur.

Wat heb je gemist?

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn blij en opgelucht dat de asielwet van staatssecretaris Van der Burg groen licht heeft gekregen van de VVD-fractie. In de wet staat dat gemeenten er uiteindelijk toe gedwongen kunnen worden voor opvang te zorgen van asielzoekers. Gemeenten die zelf opvangruimte aanbieden, krijgen een financiële bonus.

Voorzitter Bruls zegt dat de burgemeesters tevreden zijn, ook al liep de wet flinke vertraging op. "Dit is een compliment aan diegenen die over hun eigen schaduw zijn heengestapt. Deze wet is een belangrijk onderdeel om de humane opvang van vluchtelingen sneller en beter te organiseren."

Ander nieuws uit de nacht:

  • Politie doet over grens bij Enschede grootste vuurwerkvondst ooit: in voormalige NAVO-bunkers in de Duitse stad Rheine is 350.000 kilo vuurwerk gevonden. Het gaat om vuurwerk dat in Nederland niet verkocht mag worden. Vermoedelijk was de partij bedoeld voor het illegale circuit in Nederland. Zwaar vuurwerk wordt vaak gebruikt bij ongeregeldheden en plofkraken.
  • Nog niet eerder was het consumentenvertrouwen zo laag: nooit was het vertrouwen van consumenten zo laag als de afgelopen twee maanden. Dat meldt het CBS. De belangrijkste oorzaak is de hoge inflatie. Meer dan zestig procent van de consumenten vindt het geen goed idee om op dit moment grote aankopen te doen. Het CBS kijkt zowel naar de economie als geheel als naar de individuele situatie van consumenten.
  • Meerdere doden in Nepal door aardbeving: Nepal is getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,6. Onder het puin van ingestorte huizen in het westelijke district Doti zijn zeker zes doden gevonden. Ook in de Indiase hoofdstad New Delhi werd de beving gevoeld.

En dan nog even dit:

In de Verenigde Staten is de grootste jackpot ooit gevallen. Eén speler had alle getallen goed en maakt aanspraak op ruim 2 miljard dollar. De afgelopen drie maanden liep het prijzengeld alleen maar verder op, want er waren steeds geen winnaars.

De winnaar heeft ervoor gekozen om het prijzengeld volledig te ontvangen. Hij of zij krijgt het bedrag verspreid over 29 jaar uitgekeerd, meldt persbureau AP. De kans op de jackpot te winnen was 1 op 292,2 miljoen.

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl