NOS Nieuws

Nog niet eerder was het consumentenvertrouwen zo laag

Nog nooit was het vertrouwen van consumenten zo laag als de afgelopen twee maanden. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). De belangrijkste oorzaak is de hoge inflatie.

Meer dan zestig procent van de consumenten gaf aan het geen goed idee te vinden om op dit moment grote aankopen te doen. Dit leidt tot een grote deuk in het vertrouwen.

Het CBS kijkt zowel naar de economie als geheel als naar de individuele situatie van consumenten. Over beide zijn consumenten pessimistisch. De inflatie leidt tot veel onzekerheid, ook over de vraag of de prijzen nog verder omhoog gaan.

Toch is er nu geen economische crisis. De consumptie daalde ook niet de afgelopen maanden. Het onderzoeksbureau zegt dat het gewoonlijk enkele kwartalen duurt voordat het consumentenvertrouwen is terug te zien in de verkoopcijfers.

Maar 'een beetje slechter'

Een verschil met de financiële crisis in 2013 is wel dat consumenten aangegeven dat hun situatie "een beetje slechter" is geworden in plaats van "veel slechter". Er zijn wel meer consumenten pessimistisch, maar het aantal dat kiest voor "veel slechter" is nog niet zo hoog als in 2013.

Dit zou volgens het CBS kunnen komen doordat mensen door de krapte op de arbeidsmarkt minder onzeker zijn over hun baan.

Consumentenvertrouwen november 2022 (CBS)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl