NOS NieuwsAangepast

Duitse politie doet grootste vuurwerkvondst ooit

De Duitse politie heeft de grootste vuurwerkvangst ooit gedaan. Op verschillende plaatsen in Duitsland is de afgelopen maanden 350.000 kilo in beslag genomen. Een van de plaatsen waar vuurwerk is aangetroffen is Kevelaer, net over de grens bij Venray.

Het gaat om vuurwerk dat in Nederland niet verkocht mag worden. Vermoedelijk was de partij bedoeld voor het illegale circuit in Nederland.

De politie vond dozen, opgestapeld tot aan het plafond, vol met illegaal vuurwerk:

Politie doet grootste vuurwerkvondst ooit

Er zijn tien verdachten opgepakt. Drie van hen, mensen van 27, 31 en 34 jaar uit Nieuwegein, worden gezien als de hoofdverdachten. Ze werden vorige maand opgepakt en zitten nog vast. De anderen zorgden bijvoorbeeld voor het transport, de opslag of het contact met de klanten.

Agenten kwamen de handel op het spoor nadat de politie in 2020 toegang kreeg tot de versleutelde berichtenservice Encrochat. Rechercheurs ontdekten dat er vuurwerk vanuit landen als Polen, Italië en China via Duitsland naar Nederland werd vervoerd. Afgelopen juni werden daarom in Duitsland en Nederland al invallen gedaan.

Volgens de politie voldeden de opslaglocaties absoluut niet aan de veiligheidseisen. Het illegale vuurwerk wordt nog onderzocht en zal daarna worden vernietigd.

De politie zegt dat levensgevaarlijk illegaal vuurwerk steeds meer wordt ingezet als geweldsmiddel bij ongeregeldheden. Ook wordt het gebruikt als explosief bij conflicten in het criminele circuit of bij het opblazen van geldautomaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl