NOS Nieuws

Arrestaties in onderzoek naar enorme vuurwerkvondst - van 120.000 kilo - in Duitsland

De politie heeft twee mensen opgepakt in het onderzoek naar de 120.000 kilo vuurwerk die een maand geleden net over de grens in Duitsland in beslag werd genomen. Het gaat om een man van 26 uit Olst en iemand van 38 uit Raalte. Ze zijn gisteren gearresteerd en worden vrijdag voorgeleid, meldt de politie.

Het is niet bekendgemaakt op welke manier het tweetal betrokken zou zijn geweest bij de grote partij zwaar vuurwerk. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit; het onderzoek naar de zaak loopt nog.

Het vuurwerk lag opgeslagen in bunkers bij Rheine, op zo'n 20 kilometer afstand van Enschede. De vondst van 120.000 kilo was bijna net zo groot als de hoeveelheid illegaal vuurwerk die in heel vorig jaar werd onderschept.

De politie vertelde vlak na de vondst dat het gaat om veel pallets zwaar knalvuurwerk als cobra's en mortieren:

Grote vuurwerkvondst: 'Er zit levensgevaarlijk spul bij'

De politie vermoedt dat de lading bestemd was voor de Nederlandse illegale markt. De bunkers zouden als afhaalpunt hebben gediend. De illegale transporten van vuurwerk noemt de politie levensgevaarlijk.

De politie wijst erop dat er in de grensgebieden meerdere oude NAVO-munitiebunkers zijn die momenteel worden misbruikt als opslag voor vuurwerk. Of het ook bij deze vondst om een oude NAVO-bunker ging, is niet bekendgemaakt.

Illegaal vuurwerk is de laatste jaren steeds zwaarder en daarmee gevaarlijker geworden, zegt de politie. Vanwege de grote explosieve kracht wordt het ook gebruikt bij plofkraken, rellen en aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl