De bunker waar het vuurwerk opgeslagen lag
NOS NieuwsAangepast

Politie vindt 120.000 kilo vuurwerk, vlak over de grens in Duitsland

De Nederlandse en Duitse politie hebben bij een gezamenlijke operatie net over de grens in Duitsland een enorme hoeveelheid vuurwerk in beslag genomen. Het gaat om naar schatting 120.000 kilo; dat is evenveel als in heel vorig jaar is gevonden. Toen werd in totaal 123.000 kilo illegaal vuurwerk ontdekt. De politie heeft een maand nodig om al het nu gevonden vuurwerk te inventariseren.

Het vuurwerk lag opgeslagen in bunkers in Rheine, een gemeente over de grens in Duitsland vlak bij Enschede. In de bunkers lagen volgens de politie veel pallets met dozen met zwaar vuurwerk, waaronder mortieren en cobra's.

Een vuurwerkspecialist van de politie legt uit hoe gevaarlijk het vuurwerk is:

Grote vuurwerkvondst: 'Er zit levensgevaarlijk spul bij'

De politie vermoedt dat het professionele vuurwerk bedoeld was om illegaal aan Nederlandse consumenten te verkopen. De bunkers worden gebruikt als een afhaalpunt: tussenhandelaren rijden er met personenauto's en gehuurde bussen naartoe en nemen het vuurwerk mee naar Nederland, waar kopers en verkopers elkaar via sociale mediakanalen als Telegram, Snapchat of Instagram weten te vinden.

Het illegaal vervoeren van vuurwerk kan levensgevaarlijk zijn, waarschuwt de politie. Zeker als het om zwaar vuurwerk gaat. Bij de grens met Duitsland zijn al meerdere van zulke illegale transporten met vuurwerk onderschept.

Plofkraken en rellen

Vuurwerk dat illegaal op de Nederlandse markt terechtkomt, ligt vaak opgeslagen in grensgebieden in Duitsland en België. Daar staan bunkers die vroeger voor de opslag van munitie van de NAVO werden gebruikt.

Soms is de opslag legaal, en is die bekend bij autoriteiten. In andere gevallen worden de bunkers onderverhuurd aan mensen die geen vergunning hebben voor de opslag en verkoop van (zwaar) vuurwerk.

De politie vermoedt dat de vuurwerkhandel steeds meer mengt met andere vormen van criminaliteit. Zo wordt illegaal vuurwerk ook gebruikt bij bijvoorbeeld plofkraken en rellen, wat de handel erin interessant maakt voor criminelen.

Het onderzoek naar de vondst in Rheine is nog bezig, er is nog niemand aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl