De verdachten in de rechtbank Amsterdam
NOS Nieuws

Gericht schieten op agenten? Hebben we niet gedaan, zeggen overvallers waardetransport

De mannen die vorig jaar in Amsterdam-Noord een waardetransport overvielen en naar Broek in Waterland vluchtten, zeggen dat ze niet gericht op agenten hebben geschoten. De betrokken agenten verklaarden eerder dat dit juist wel het geval was.

Dat bleek vandaag in de rechtbank Amsterdam, op de eerste zittingsdag van het proces tegen vier Belgen, drie Fransen en een Marokkaan. Het Openbaar Ministerie verdenkt de acht van poging gekwalificeerde doodslag, door tijdens hun vlucht meermaals op de politie te schieten.

Op 19 mei 2021 overviel een groep mannen een waardetransport van Brinks bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord. Ze schoten in de lucht met automatische wapens. Binnen werden medewerkers van het bedrijf met tiewraps vastgebonden. De verdachten vluchtten in meerdere auto's. In een weiland in Broek in Waterland werd een aantal van hen aangehouden.

Zo ging de overval van begin tot eind:

Zo ging de overval in Amsterdam-Noord van begin tot eind

Een Franse verdachte werd op de vlucht gedood door een politiekogel. Meerdere verdachten zeggen dat hij een leidende rol had bij de actie. In de rechtbank werden beelden van bewakingscamera's getoond, schrijft persbureau ANP. Daarop leek de Fransman de anderen aanwijzingen te geven, zei de rechter.

Twee verdachten zijn nog voortvluchtig. De daders gingen ervandoor met een buit ter waarde van 14,5 miljoen euro, waarvan 4 miljoen nog niet is teruggevonden. Het gaat om onder meer platinum, goudkorrels en omgesmolten goudbaren.

De rechtszaak duurt nog minstens tot eind november. In april wordt een uitspraak verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl