NOS Nieuws

99-jarige Duitse oud-soldaat te broos om terecht te staan voor oorlogsdaden

In Duitsland is de rechtszaak tegen een 99-jarige oud-soldaat van de Wehrmacht van de baan. De rechtbank heeft op advies van een deskundige geoordeeld dat de man om gezondheidsredenen niet terecht kan staan, melden Duitse media.

Justitie in Berlijn beschuldigde de man van medeplichtigheid aan minstens 809 moorden. De Duitser zou als 19-jarige van november 1942 tot maart 1943 zijn ingezet in een krijgsgevangenenkamp in Volodymyr, in West-Oekraïne. Daar werden soldaten van de Sovjet-Unie onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. Velen van hen stierven aan honger of aan ziekte.

Volgens justitie was de man als lid van de Wehrmacht onder meer verantwoordelijk voor de bewaking van de krijgsgevangenen. Ook zou hij bij de administratie van het kamp hebben gewerkt en zodoende inzicht hebben gehad in wat er zich in het kamp afspeelde.

Omdat de man destijds 19 jaar was, heeft een jeugdrechter zich over de kwestie gebogen. De aanklagers kunnen nog in beroep tegen de beslissing.

Meer hoogbejaarden

De afgelopen jaren moesten meer verdachten van nazimisdaden in de Tweede Wereldoorlog alsnog voor de rechter verschijnen. Dat gebeurde naar aanleiding van de uitspraak tegen voormalig SS'er John Demjanjuk, die in 2011 werd veroordeeld tot vijf jaar cel. Tot die tijd werden in Duitsland alleen beheerders van kampen vervolgd of mensen die bijzonder wreed waren geweest.

Afgelopen juni werd een 101-jarige voormalige SS-bewaker van concentratiekamp Sachsenhausen veroordeeld tot vijf jaar cel, voor medeplichtigheid aan de moord op meer dan 3500 gevangenen. De beroepsprocedure in die zaak loopt nog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl