NOS Nieuws

Stembureaus Brazilië geopend: kiezen tussen Lula of Bolsonaro

In Brazilië zijn de stembureaus geopend voor de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. De strijd gaat tussen de rechtse president Bolsonaro en zijn uitdager op links, oud-president Lula.

De laatste peilingen laten een nek-aan-nekrace zien. Lula zou een voorsprong van enkele procentpunten hebben op Bolsonaro. Bij de eerste ronde van de verkiezingen, waaraan begin deze maand elf kandidaten meededen, kreeg Lula 48 procent van de stemmen en Bolsonaro 43 procent. Maar in beide kamers van het parlement werd Bolsonaro's partij de grootste.

De president was dan ook vol vertrouwen nadat hij in de vroege ochtend zijn stem had uitbracht op een militair complex in Rio de Janeiro. "Ik verwacht dat we gaan winnen, voor het welzijn van Brazilië", zei hij. "Met Gods zegen zullen we vandaag zegevieren. Of beter gezegd: zal Brazilië zegevieren."

Meer dan 156 miljoen mensen zijn stemgerechtigd in de op drie na grootste democratie ter wereld. Om 21.00 uur Nederlandse tijd sluiten de stembureaus en omdat de Brazilianen gebruikmaken van stemcomputers, zal de uitslag naar verwachting nog vanavond bekend zijn.

Stembureaus Brazilië zijn geopend

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl