Aanhanger van Bolsonaro in Rio de Janeiro
NOS NieuwsAangepast

Lula wint eerste ronde van verkiezingen Brazilië, maar Bolsonaro onverwacht sterk

Er komt een tweede ronde in de verkiezingen van Brazilië. Met bijna alle stemmen geteld staat zittend president Bolsonaro met 43,3 procent van de stemmen iets achter op zijn uitdager Lula da Silva die 48,4 procent heeft.

Omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid heeft, is de tweede ronde nodig. Die staat gepland op 30 oktober. Aan de eerste ronde deden nog negen andere kandidaten mee, maar die speelden geen rol van betekenis.

De uitslag bleek veel meer nek aan nek dan de laatste peilingen voorspelden. In een enquête die op zaterdag werd gepubliceerd had Lula nog een voorsprong op Bolsonaro van 50 tegen 36 procent. Bij het binnenlopen van de eerste uitslagen erkenden de peilers dat ze de steun voor Bolsonaro, president sinds 2019, hadden onderschat.

Verandering

Lula zei tegen verzamelde aanhangers dat meteen morgen de campagne wordt hervat. "Het liefst win ik verkiezingen in één ronde, maar dat is niet altijd mogelijk." Hij vulde aan uit te kijken naar een debat met zijn tegenstander. "We zullen zien of de president blijft liegen of het Braziliaanse volk de waarheid vertelt."

Bolsonaro zei tegen journalisten dat hij begrijpt dat sommige burgers verandering willen vanwege de slechte economie. "Maar verandering kan ook verkeerd uitpakken", waarschuwde hij. Hij is van plan kiezers de komende weken uit te gaan leggen dat het herstel is ingezet.

Al langer betoogden Bolsonaro en zijn aanhangers dat de peilingen een vertekend beeld gaven. Omdat de president ook kritiek had op de Braziliaanse stemprocedures, vreesden analytici dat de president een eventueel verlies niet zou accepteren. De campagne verliep gespannen, met zelfs dodelijk geweld over en weer onder aanhangers van beide kandidaten.

In zijn eerste reactie vandaag zette Bolsonaro geen hernieuwde vraagtekens bij de verkiezingsuitslag. Wel zei hij leugenachtige peilingen te hebben verslagen.

Tegenstanders van de 67-jarige Bolsonaro, ook wel de Tropische Trump genoemd, hadden kritiek op zijn politieke incorrectheid, corona-ontkenningen en geflirt met de militaire dictatuur van het land in de vorige eeuw. Voorstanders prezen zijn inzet voor conservatieve waarden en strijd tegen de linkse politiek van zijn voorgangers.

Lula (76) geldt als een aartsrivaal van de rechtse president. Hij was tussen 2003 en 2010 al eens president en staat bekend om zijn uitgesproken linkse beleid, al werd zijn ambtsperiode ontsierd door beschuldigingen van wijdverbreide corruptie. Lula zat zelf 19 maanden gevangen, maar zijn veroordeling werd uiteindelijk als politiek gemotiveerd ongedaan gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl